Vaasan yliopisto läpäisi kansainvälisen laatuauditoinnin – vahvuuksina monipuolinen yhteistyö alueen elinkeinoelämän kanssa sekä opiskelijoiden hyvinvoinnin ja kansainvälisten opiskelijoiden tukeminen

Image
Vaasan yliopisto läpäisi Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) toteuttaman auditoinnin. Yliopisto sai auditointiryhmältä kiitosta monipuolisesta ja aktiivisesta yhteistyöstä ympäröivän alueen elinkeinoelämän kanssa. Vaasan yliopisto hyötyy alueen vahvasta teollisuudesta ja työyhteisöistä. Yliopisto tukee myös opiskelijoidensa hyvinvointia ja kansainvälisiä opiskelijoitaan monin tavoin.

Vaasan yliopisto läpäisi Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) toteuttaman auditoinnin hyväksytysti. Vaasan yliopistolle myönnettiin laatuleima, joka on voimassa kuusi vuotta. Hyväksytty auditointi on osoitus siitä, että Vaasan yliopiston toiminta ja laatujärjestelmä täyttävät sekä kansalliset kriteerit että eurooppalaiset korkeakoulujen laadunvarmistusta koskevat kriteerit.

– Kiitän lämpimästi jokaista auditointiprosessin valmisteluun ja auditointihaastatteluihin osallistunutta henkilöä niin henkilöstöstämme, opiskelijoistamme kuin sidosryhmistämmekin. Auditoinnin läpäiseminen on meille äärimmäisen tärkeä saavutus, sillä se edustaa juuri sitä laatutasoa, jota meiltä kansallisesti odotetaan, sanoo Vaasan yliopiston rehtori Minna Martikainen.

Vaasan yliopisto sitouttaa sidosryhmiään koulutuksen kehittämiseen 

Vaasan yliopiston tarjoama koulutus on käytännönläheistä ja tutkimukseen perustuvaa. Vaasan yliopiston koulutusohjelmat suunnitellaan ja toteutetaan yhteisiä toimintaperiaatteita noudattaen. Henkilökunta, opiskelijat ja ulkoisten sidosryhmien edustajat ovat mukana koulutuksen kehittämisessä, vaikka sidosryhmät voisivat auditointiryhmän mukaan olla vielä vahvemmin mukana koulutusohjelmatarjonnan uudistamisessa. Opiskelijapalautetta kerätään asianmukaisesti ja sitä analysoidaan sovituin menettelyin. Palautejärjestelmät tukevat myös jatkuvaa oppimista ja koulutusohjelmakokonaisuuden kehittämistä. 

Vaasan yliopiston vararehtori Tanja Risikko kiittää auditointiryhmää monipuolisesta arvioinnista ja hyvästä raportista.

– Erityisenä vahvuutena nostettiin esiin Vaasan yliopiston ekosysteemiajattelu ja tiivis yhteistyö alueen elinkeinoelämän ja sidosryhmien kanssa. Arvostamme erityisesti opiskelijoidemme ja sidosryhmiemme vahvaa osallistumista koulutusohjelmien suunnitteluun ja kehittämiseen, Risikko kertoo.

Vaasan yliopiston tavoitteena on kasvattaa kansainvälisten opiskelijoiden määriä. Yliopisto tarjoaa monipuolisia tukipalveluja opiskelijoiden hyvinvoinnin ja kansainvälisten opiskelijoiden tukemiseksi. Auditointiryhmä ehdottaa, että yliopisto vahvistaisi vielä kansainvälisten opiskelijoiden mahdollisuuksia osallistua yliopiston päätöksentekoon. Auditointiryhmä kiinnitti huomiota koulutusohjelmien opetussuunnitelmien ja opinto-ohjelmien sisältöihin ja osaamistavoitteiden muotoiluun. 

– Vaasan yliopiston olisi seurattava ja päivitettävä opinto-ohjelmia jatkuvasti sen varmistamiseksi, että osaamistavoitteet ja oppimisen arviointimenetelmät ovat linjassa keskenään, korostaa auditointiryhmän puheenjohtaja, professori Tatjana Volkova.

Lisäksi auditointiryhmä suosittelee, että opetushenkilökunta käyttäisi opetuksessa ja oppimisessa nykyistä enemmän pedagogisia innovaatioita ja muita oppimista tukevia opetusmuotoja. 

Vaasan yliopisto tekee elinvoimaista yhteistyötä alueella

Vaasan yliopiston monipuolinen ja elinvoimainen yhteistyö Pohjanmaan elinkeinoelämän kanssa perustuu ekosysteemiajatteluun ja alueen kulttuurisiin vahvuuksiin. Yliopisto hyötyy alueen vahvoista teollisuus- ja työyhteisöistä. Ulkopuoliset sidosryhmät ovat eri tavoin mukana yliopiston toiminnassa. Yliopistossa tehtävä tutkimus on sidoksissa alueen teollisuuteen ja yhteiskuntaan. Auditointiryhmän mukaan yliopisto hyötyisi myös pienten ja keskisuurten yritysten nykyistä laajemmasta osallistamisesta toimintaansa, mikä samalla laajentaisi yliopiston yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Auditointiryhmä suosittelee, että Vaasan yliopisto lisäisi nykyistä enemmän määrällisten ja laadullisten mittareiden käyttöä lyhyellä ja pitkällä aikavälillä yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen seuraamiseksi. Yhteiskunnallista vuorovaikutusta koskevat indikaattorit tulisi integroida muihin laatujärjestelmän indikaattoreihin ja yliopiston strategiaan.

Tanja Risikon mukaan arviointiryhmän huomiot antavat arvokasta evästystä laadun jatkuvaan kehittämiseen. Systemaattista ja kokonaisvaltaista laadunarviointia ja johtamista kehitetään pitkäjänteisesti osana yliopiston johtamisjärjestelmää.

– Arviointiryhmän huomioissa nousi erikseen esiin yliopistomme yhteisöllinen henki ja sitoutuneisuus toiminnan kehittämiseen. Haluan kiittää henkilöstöä, opiskelijoita ja sidosryhmiä yhteisestä työstä. 

Laatujärjestelmää voisi vielä kehittää

Henkilöstön aktiivinen osallistuminen laadunvarmistukseen osoittaa vahvaa sitoutumista Vaasan yliopiston toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.Vaasan yliopistossa toteutetaan kansainvälisiä koulutusohjelma-akkreditointeja ja moninaista laatutyötä, joihin henkilöstö, opiskelijat ja ulkoiset sidosryhmät voivat osallistua. Auditointiryhmän mukaan Vaasan yliopiston laatujärjestelmän kehittämisen tulee olla nykyistä kokonaisvaltaisempaa ja strategisempaa. Yliopistoyhteisössä olisi luotava yhteinen käsitys laadun merkityksestä, asetettava strategiset laatutavoitteet ja seurattava säännöllisesti niiden edistymistä.

Auditointi kohdistuu korkeakoulujen menettelytapoihin, joilla se ylläpitää ja kehittää koulutuksen, tutkimuksen ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen ja vaikuttavuuden laatua. Auditoinnissa käytetyt auditointikriteerit on julkaistu Karvin korkeakoulujen auditointikäsikirjassa. Korkeakoulujen laatujärjestelmien auditoinnit käynnistettiin Suomessa vuonna 2005. 

Vaasan yliopiston auditointiraportti Karvin sivuilla.

Mitä mieltä olit jutusta?