Vaasan yliopiston kuudennessa tohtoripromootiossa juhlittiin näyttävästi akateemisen työn korkeinta juhlaa
Promootiojuhlallisuudet kestävät yleensä kolme päivää ja koostuvat useista eri tilaisuuksista. Perinteillä on juhlamenoissa erittäin tärkeä osa. Promootio kuitenkin elää ajan ja yliopistonsa mukana, joten eri yliopistoissa promootioperinteistä on muovautunut omanlaisiaan.
Vaasan yliopiston promootio jatkaa juhlallisuuksillaan monisatavuotista eurooppalaista perinnettä, joka rantautui 1600-luvulla Uppsalan kautta Suomeen. Vaasan yliopiston ensimmäinen promootio järjestettiin vuonna 1988.
Valmistautuminen promootioaktiin
Vaasan yliopistossa promootiojuhlallisuudet alkoivat tanssiharjoituksilla torstaina 19.9. iltapäivällä. Päivä jatkui promootioaktin harjoituksilla, josta siirryttiin päivän huipennukseen eli miekanhiojaisiin.
Miekanhiojaisissa kunniatohtorit ja promovoitavat tohtorit eli promovendit hioivat miekkansa seuraavan päivän promootioaktia varten. Tilaisuuden aluksi yliairut Susanna Kultalahti esitti tervehdyssanat ja HTT Mats Brandt piti puheen miekalle. Tämän jälkeen alkoi varsinainen miekkojen hiominen juhlamenojen ohjaaja Arto Rajalan johdolla. Airuet eli opiskelijoista koostuva apulaisjoukko pyöritti tahkoa kunniatohtoreiden sekä promovendien hioessa miekkaansa sitä vasten. Ilta jatkui tohtoreiden ja kunniatohtoreiden illallisilla Vaasan yliopistossa.
Promootioaktissa vihittiin kunniatohtoreita ja tohtoreita
Varsinainen juhla, eli promootioakti, järjestettiin perjantaina 20.9. Promootion sanoma tiivistyy promootioaktissa tohtoreille luovutettaviin symboleihin – hattuun, miekkaan ja diplomiin. Diplomi vahvistaa tohtorin arvon ja aseman akateemisen yhteisön jäsenenä. Tohtorin hattu viestii tieteen vapautta. Miekka puolestaan symboloi totuutta. Se on kantajalleen hengen ase, joka kädessä käydään taistoon tutkijan päättelemän totuuden, oikean ja hyvän puolesta.
Rehtori Minna Martikainen toivotti tilaisuuden aluksi kaikki sydämellisesti tervetulleiksi. Puheessaan hän peräänkuulutti sitä, että yliopistoja ja tohtoreita tarvitaan tekemään korkeatasoista akateemista tutkimusta – usein yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa, sillä yhteiskuntamme ja koko maapallomme kohtaavat nyt ennennäkemättömiä haasteita.
– Haluamme, että tutkittu tieto tavoittaa päättäjät, yritykset ja kansalaiset valetiedon ja mututiedon sijaan. Koulutuksella, tutkimuksella ja etenkin aktiivisella yhteiskunnallisella vaikuttamisella voimme muuttaa maailmaa kestävämmäksi tulevia sukupolvia varten. Tulevaisuutemme on riippuvainen niin korkealaatuisesta osaamisesta kuin kriittisestä ajattelusta, luomisvoimasta ja kyvystä käyttää tietoa maamme elinvoimamme vahvistamiseen. Tällaisena juhlapäivänä tänään läpi kaupungin kulkeva juhlakulkueemme symboloikin yliopiston merkitystä ympäröivälle alueelle, Suomelle ja ihmiskunnalle.
Promoottori Merja Koskela piti puheen ”nuorille” tohtoreille.
– Tässä seremoniassa ei ole kyse pelkästään tärkeiden akateemisten saavutusten muistelemisesta, vaan myös eteenpäin menemisestä ja akateemisen tutkinnon yhteiskunnallisen merkityksen korostamisesta.
Koskela toi esiin, että vasta promootiossa tohtorit saavat virallisesti luvan kantaa tohtorin arvon symboleja, hattua ja miekkaa.
– Oikeus kantaa näitä symboleja ei ole pelkästään vain oikeus, vaan se tuo mukanaan myös velvollisuuksia, joiden hoitamiseen hattu ja miekka tarjoavat symbolisia välineitä. Se tarkoittaa esimerkiksi, että puolustetaan yhteistä hyvää sekä tietoon perustuvaa päätöksentekoa sensuurilta, ohjailulta, vihapuheelta, vaientamiselta ja muilta vastaavilta haasteilta.
Vaasan yliopisto myönsi promootiossaan kunniatohtorin arvon kahdelletoista henkilölle. Kunniatohtorin arvo on korkein huomionosoitus, jonka yliopisto voi antaa. Promootion yhteydessä yliopisto kunnioittaa valitsemiaan ulkomaisia ja kotimaisia tieteentekijöitä tai yhteiskunnallisesti ansioituneita merkkihenkilöitä myöntämällä heille tämän arvon.
Vaasan yliopiston kunniatohtoreiksi vihittiin Suomen tasavallan presidentti Alexander Stubb, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, Investorin hallituksen puheenjohtaja Jacob Wallenberg, ABB:n entinen toimitusjohtaja, Executive Advisor Björn Rosengren, valtiovarainministeriön finanssineuvos Katju Holkeri, Astonin yliopiston professori Tim Baines, Fordhamin yliopiston professori Iftekhar Hasan, hallitusammattilainen Anne Korkiakoski, Tukholman kauppakorkeakoulun professori Roberto Verganti, talouspoliittinen asiantuntija Johnny Åkerholm, BOSMAL Automotive R&D Instituten professori Piotr Bielaczyc sekä Pennsylvania State University Harrisburgin professori Angappa Gunasekaran. Tasavallan presidentti Alexander Stubb sekä Investorin hallituksen puheenjohtaja Jacob Wallenberg promovoitiin poissaolevina. Lue lisää kunniatohtoreistamme.
Promootioaktissa jokainen promovendi vuorollaan vihittiin tohtoriksi promoottorin toimesta. Tohtoripromootioon oli ilmoittautunut 64 Vaasan yliopistossa tohtoriksi väitellyttä. Ilmoittautuneista 32 oli kauppatieteiden, 14 hallintotieteiden, 12 tekniikan ja kuusi filosofian tohtoreita.
Kunniatohtoreiden puheenvuorossa kauppatieteiden kunniatohtori Roberto Verganti jakoi yleisölle pohdinnan siitä, mitä tutkijaksi ja akatemian jäseneksi tuleminen tarkoittaa.
– Tämä hattu symboloi jokaisen tutkijan vapautta päättää oman tutkimuksensa suunnasta. Hatussa ei ole kuitenkaan kyse vain omasta vapaudestamme, vaan siitä, että annamme muillekin tutkijoille mahdollisuuden olla vapaa. Se taas tuo meille vastuuta, sillä jonain päivänä tapaamme tutkijan, joka keksii epätavanomaisen idean, joka haastaa omat uskomuksemme.
Näyttävä promootiokulkue herätti huomiota, juhlinta huipentui tanssiaisiin
Promootioaktin jälkeen siirryttiin näyttävänä kulkueena jumalanpalvelukseen tai vaihtoehtoiseen tunnustuksettomaan tilaisuuteen. Promootiokulkue eteni Kirkkopuistikkoa pitkin Vaasan kirkolle. Promovoitujen tohtorien ystävät, sukulaiset ja myös monet kaupunkilaiset kerääntyivät seuraamaan kulkuetta. Promootiojumalanpalvelus ja tunnustukseton tilaisuus Vaasan kaupungintalolla olivat myös yleisölle avoimia tilaisuuksia.
Iltaohjelmassa oli ensin promootioillallinen ravintola Mathildassa ja tämän jälkeen tanssiaiset Vaasan kaupungintalolla.
Puheen yliopistolle promootioillallisella piti KTT Petra Berg. Rehtori Minna Martikainen esitti rehtorin vastauksen puheeseen. Puheen promoottoreille esitti TkT Bening Mayanti, johon vastasi promoottori Harri Jalonen. Puheen kunniatohtoreille esitti KTT Laura Urrila. Kunniatohtoreiden vastauksen toi professori Tim Baines.
Promootion juhlinta huipentui illallisen jälkeen promootiotanssiaisiin. Tanssiaisiin kuului vanhoja salonkitansseja, joita oli harjoiteltu etukäteen. Illan aikana promoottorit poistuivat kunniakujaa pitkin ja myös airuet vapautettiin. Puheen nousevalle auringolle piti TkT Katja Sirviö.
Promootio päättyi lauantaina 21.9. juhlaväen yhteiseen huviretkeen. Huviretki piti sisällään tutustumista Maaherrantalon taiteeseen sekä brunssin merellisessä maisemassa. Tohtoripromootion lopuksi päätössanat lausui kunniatohtori Sari Essayah.