Käyttäjäkysely
Hei!
Tule mukaan kehittämään Vaasan yliopiston ulkoista verkkosivustoa – vastaa kyselyyn 31.1. mennessä:
Mitä jos suuri yleisö saisi päättää, mitä ongelmia tieteellä tulevaisuudessa ratkaistaan?
Helsinki Challenge on tiedepohjainen ideakilpailu, jossa tutkijat kehittävät ratkaisuja globaaleihin yhteiskunnallisiin ongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen ja väestön ikääntymiseen. Kilpailuun osallistuvat kaksikymmentä tutkijatiimiä pyrkivät voittamaan yleisön puolelleen viiden minuutin puheilla kesäkuun pitch-illoissa 6.6. ja 7.6. Eniten ääniä saanut tiimi saa jatkaa mukana marraskuussa päättyvässä kilvassa, jonka pääpotti on 375 000 euroa.
Vaasan yliopiston vetämä Energy Village 500 -tiimi on yksi kilpailun semifinalisteista. Tiimin puhetta pitch-illassa voi seurata myös suoran striimin välityksellä ja äänestykseen voi osallistua tekstiviestillä pitch-iltojen aikana.
Energy Village 500 -tiimin kilpailualoitteessa tuotteistetaan energiakylä-konsepti ja perustetaan energiakylien verkosto. Verkoston tehtävänä on opastaa suomalaisia kyliä matkalla energiaomavaraisuuteen ja käyttämään oman alueensa uusiutuvia energian lähteitä.
– ”There is no best in rock’n roll” toteaa tiimin vetäjä, Vaasan yliopiston Levón-insituutin johtaja Pekka Peura. Hän tarkoittaa, että rockmusiikissa tai tällaisessa ideakilpailussa ei ole parhaita, vaan kaikki ehdotukset voivat olla hyviä – palkinnon saa tähän aikakauteen sopiva idea.
– Meidän aloitteessamme on viime kädessä kyse kotimaisen hyvinvoinnin ja aluetalouden edistämisestä ja ilmastonmuutoksen torjunnasta, tiivistää Energy Village 500 -tiimin jäsen, professori Arto Rajala.
Energy Village 500 on koonnut laajan konsortion, johon oman yliopiston professorikaartin lisäksi kuuluu edustajia muun muassa Aalto yliopistosta, Helsingin yliopistosta, Luonnonvarakeskuksesta, Lähienergialiitosta, ProAgria Lapista, Sodankylän kunnasta sekä Redigen Oy:stä.
Helsinki Challengen loput finaalipaikat ratkeavat 19. kesäkuussa, jolloin kilpailun tuomaristo valitsee yleisön suosikin lisäksi kuusi tiimiä syksyn finaaliin. Tuomaristoon kuuluu muun muassa Manchesterin yliopiston systeemisten innovaatioiden ja kestävän kehityksen professori Frank Geels ja virolainen poliittisen vaikuttamisen asiantuntija Andreas Kaju. Tuomariston puheenjohtajana toimii Crisis Management Initiativen (CMI) toiminnanjohtaja Tuija Talvitie.
– Uskon, että suomalaisella tieteellä voidaan muuttaa maailmaa. Koko kilpailun ytimessä ovat tiedepohjaisuus ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Näistä näkökulmista myös monialainen tuomaristomme tulee arvioimaan tiimien esittämiä ratkaisuja. Jännittävää nähdä, miten yleisön antamat äänet osuvat yhteen tuomariston päätösten kanssa, Talvitie sanoo.
Helsinki Challenge -semifinalistit kilpailevat suorasta finaalipaikasta 6. ja 7. kesäkuuta Helsinki Challenge Semifinal Pitch Night -tilaisuuksissa klo 18 Helsingin yliopiston päärakennuksen juhlasalissa. Tilaisuudet ovat englanninkielisiä, niihin on vapaa pääsy ja niitä voi seurata myös etänä suoran striimin välityksellä. Tilaisuuksien aikana eniten ääniä saanut tiimi julkistetaan 7. kesäkuuta klo 20. ’
Helsinki Challenge on tammikuussa alkanut ja marraskuussa 2017 päättyvä ideakilpailu ja kiihdyttämöohjelma, jossa tutkijaryhmät kehittävät tiedepohjaisia ratkaisuja, joilla ihmiskunta pääsee kohti YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Kilpailussa tiimejä auttavat asiantuntijat, päättäjät sekä teollisuuden ja liike-elämän edustajat. Voittosumma on 375 000 euroa.
Helsinki Challenge toteutetaan suomalaisten yliopistojen yhteistyönä ja on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Helsingin yliopiston kanssa kilpailun järjestävät Aalto-yliopisto, Hanken Svenska Handelshögskolan, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Oulun yliopisto, Taideyliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto ja Åbo Akademi.