3D-metallitulostus tarjoaa mahdollisuuksia monille eri aloille – Vaasan yliopiston laboratoriota hyödyntävät organisaatiot, tutkijat ja opiskelijat
3D-tulostus on mullistanut teollisuutta tuoden ainutlaatuisia mahdollisuuksia suunnitteluun ja räätälöityjen osien valmistukseen eri aloille. Metallitulostus on melko uusi mutta nopeasti kasvava 3D-tulostustapa. Sen avulla voidaan valmistaa monimutkaisia, erittäin tarkkoja, kevyitä ja ainutlaatuisia komponentteja, joita olisi vaikea tai mahdoton valmistaa perinteisillä valmistusmenetelmillä.
Metallitulostus, kuten muutkin tulostustavat, tapahtuu kerros kerrokselta. Tulostin levittää metallijauhetta alustalle, jonka jälkeen metalli sulatetaan laseria käyttäen. Komponenttien suunnittelussa käytetään apuna esimerkiksi virtuaalilaseja ja 3D-skannereita sekä perinteisempiä 3D-tulostimia, joita Vaasan yliopistolla on noin 20 kappaletta.
Materiaalina 3D-metallitulostuksessa käytetään useimmiten ruostumatonta terästä, titaania tai alumiinia sekä nikkeli-kromi-pohjaista superseos inconelia, joka kestää erittäin kovia lämpötiloja. Komponenttien tulostus kestää useita tunteja osan koon mukaan. 3D-metallitulostusta hyödynnetään eniten ilmailu-, lääke- ja autoteollisuudessa.
Vaasan yliopiston 3D-metallitulostuksen laboratorio tarjoaa yrityksille ja organisaatioille palveluita sekä konsultoinnista suunnitteluun että komponenttien toteuttamiseen alusta loppuun. Laboratorio tarjoaa myös monia mahdollisuuksia tutkijoille ja opiskelijoille.
Lisätiedot
Yliopistonlehtori Rayko Toshev, 029 4498370, rayko.toshev@uwasa.fi
Laboratorioinsinööri Miguel Zamora Cordero, 029 4498752, miguel.zamora@uwasa.fi