3D-metallitulostus tarjoaa mahdollisuuksia monille eri aloille – Vaasan yliopiston laboratoriota hyödyntävät organisaatiot, tutkijat ja opiskelijat

Metal Additive Manufacturing Lab
Katso video
Vaasan yliopiston vuonna 2021 avattu Metal Additive Manufacturing Lab eli 3D-metallitulostuksen laboratorio tarjoaa mahdollisuuksia niin alueen yrityksille ja organisaatioille kuin tutkimukselle ja opiskelijoille. Metallitulostuksella on monia etuja verrattuna muihin 3D-tulostustapoihin.

3D-tulostus on mullistanut teollisuutta tuoden ainutlaatuisia mahdollisuuksia suunnitteluun ja räätälöityjen osien valmistukseen eri aloille.  Metallitulostus on melko uusi mutta nopeasti kasvava 3D-tulostustapa. Sen avulla voidaan valmistaa monimutkaisia, erittäin tarkkoja, kevyitä ja ainutlaatuisia komponentteja, joita olisi vaikea tai mahdoton valmistaa perinteisillä valmistusmenetelmillä.

Image
3D-metallitulostimella tulostettuja kappaleita. 

Metallitulostus, kuten muutkin tulostustavat, tapahtuu kerros kerrokselta. Tulostin levittää metallijauhetta alustalle, jonka jälkeen metalli sulatetaan laseria käyttäen. Komponenttien suunnittelussa käytetään apuna esimerkiksi virtuaalilaseja ja 3D-skannereita sekä perinteisempiä 3D-tulostimia, joita Vaasan yliopistolla on noin 20 kappaletta. 

Image
3D-metallitulostuksen suunnittelussa käytetään apuna perinteisiä 3D-tulostimia. 

Materiaalina 3D-metallitulostuksessa käytetään useimmiten ruostumatonta terästä, titaania tai alumiinia sekä nikkeli-kromi-pohjaista superseos inconelia, joka kestää erittäin kovia lämpötiloja. Komponenttien tulostus kestää useita tunteja osan koon mukaan. 3D-metallitulostusta hyödynnetään eniten ilmailu-, lääke- ja autoteollisuudessa. 

Vaasan yliopiston 3D-metallitulostuksen laboratorio tarjoaa yrityksille ja organisaatioille palveluita sekä konsultoinnista suunnitteluun että komponenttien toteuttamiseen alusta loppuun. Laboratorio tarjoaa myös monia mahdollisuuksia tutkijoille ja opiskelijoille. 


Lisätiedot

Yliopistonlehtori Rayko Toshev, 029 4498370, rayko.toshev@uwasa.fi
Laboratorioinsinööri Miguel Zamora Cordero, 029 4498752, miguel.zamora@uwasa.fi 

Tutustu laboratorion omiin nettisivuihin
 

Mitä mieltä olit jutusta?