Antti Kola
Kerro hieman itsestäsi ja siitä, mikä sai sinut aloittamaan opiskelun Vaasan yliopiston avoimessa yliopistossa
Olen Antti Kola, olen kotoisin Kaustiselta ja olen suurimman osan elämästäni asunut syntymäkunnassani. Monipuolinen urheilu on kuulunut harrastuksiini koko aikuisikäni ajan. Judo oli jossain vaiheessa suurimmassa roolissa, nyt ehkä enemmän kestävyyslajit, kuten maasto- ja maantiepyöräily kesällä ja hiihto talvella. Kuntosali ja crossfit -tyyppinen treeni kuuluvat tällä hetkellä myös viikoittaiseen ohjelmaan ja judossa olen nyt enemmän valmentajan roolissa.
Työskentelen julkisella sektorilla poliisina. Halusin lähteä kehittämään itseäni ja samalla täyttämään ylempiin poliisin tehtäviin liittyvät koulutusvaatimukset yliopisto-opintojen kautta, joten päädyin opiskelemaan avoimessa yliopistossa.
Mitä opiskelet / olet opiskellut avoimessa yliopistossa?
Opiskelen tällä hetkellä Vaasan yliopistossa hallintotieteitä, pääaineena julkisjohtaminen.
Millaista avoimessa yliopistossa opiskelu on?
Avoimessa yliopistossa opiskelu on ollut palkitsevaa. Kurssista ja aiheesta riippuen opiskelu on vähän välillä yksinäistä, mutta työssäkäyvälle tämä tapa opiskella on ollut ihan hyvä.
Työn ja opiskelun yhteensovittaminen, miten se onnistuu?
Työn ja opiskelun yhteensovittamisessa on ajoittain haasteita, mutta ehkä juuri se, että opintoja voi tehdä omaan tahtiin helpottaa tätä tilannetta. Osa kursseista on nykyään myös hyvin vapaasti verkossa tehtäviä opintokokonaisuuksia, jolloin oman arjen aikataulutus helpottuu entisestään.
Mikä positiivinen asia on jäänyt avoimen opinnoista erityisesti mieleen?
Vaasan avoimen yliopiston opinnoista on jäänyt erityisesti mieleen se, että olen saanut hyviä neuvoja ja tukea opiskeluun liittyviin kysymyksiin, kun olen niitä kaivannut. Henkilökunta on ollut auttavaista ja he ovat ymmärtäneet hyvin työn ohella tapahtuvaan opiskeluun liittyvät erityispiirteet.
Tärkein oivalluksesi opinnoissa?
Opiskelu ei ole koskaan liian myöhäistä! Minulla on yli 20 vuotta poliisiuraa takana ja aina voi oppia uutta. Toisaalta opiskelu antaa lisää motivaatiota työhön ja taas aiemmista työtehtävistäni saamani kokemus on mielestäni tukenut hyvin opintoja.
Tulevaisuuden suunnitelmat opiskelun / töiden suhteen?
Olen aloittanut hallintotieteen opinnot vuonna 2013. Pari vuotta niiden aloittamisen jälkeen vaihdoin työtehtäviä ja pidin opiskelusta käytännössä parin-kolmen lukukauden tauon. Viimeiset viisi vuotta olen panostanut opiskeluun enemmän, toki tänäkin aikana vain vapaa-ajalla. Syksyllä 2022 olen ensimmäisen kerran ottanut lomia opintojen eteenpäin viemiseen ja lähimpänä tavoitteenani on saada hallintotieteen kandin tutkinto valmiiksi vuonna 2023. Lisäksi tavoitteenani on suorittaa polisiin ylempi ammattikorkeakoulututkinto ja hallintotieteen maisterin tutkinto, jos siihen vielä energiaa on :)
Millaisia terveisiä lähettäisit avoimessa yliopistossa opiskelua miettiville?
Opiskelu on aikaavievää ja aluksi eteneminen tuntuu hitaalta. Ensimmäinen tavoite kannattaa asettaa omien resurssien mukaiseksi ja itselle realistiseksi. Itse lähdin opiskeluun varovaisin askelin, koska halusin, että arki ja työ pyörivät ”normaalia rataa”. Nyt olen ylittänyt kanditutkinnon puolenvälin. Olen päättänyt panostaa opiskeluun enemmän, koska myös perhetilanne ja arki sallii tämän nyt paremmin. Aina kaikkea ei tiedä tai kaikkea ei voi suunnitella ihan tarkalleen. Avoimen yliopiston opiskeluissa tämä on ainakin minulle konkretisoitunut hyvin. Opiskelu on antanut motivaatiota ja kun jonkin tavoitteen puoliväli on ylitetty, antaa se taas uutta potkua puurtamiseen.
Kannustan avoimen opiskeluja suunnittelevia kokeilemaan opintojen suorittamista omaan aikatauluun sopivalla tavalla ja lisäämään vauhtia, jos siihen on mahdollisuus! Elämä muutenkin on jatkuvaa oppimista!