Maria Sippala
Kerro hieman itsestäsi ja siitä, mikä sai sinut aloittamaan opiskelun Vaasan yliopiston avoimessa yliopistossa?
Olen Maria Sippala. Asun Iitissä eli pienessä maalaiskunnassa Lahden ja Kouvolan välissä. Olen aiemmalta koulutukseltani ympäristötekniikan diplomi-insinööri. Työelämässä olen ollut jo noin 20 vuotta valmistumisen jälkeen. Pääasiassa olen työskennellyt eri tehtävissä julkisella sektorilla. Harrastan kuntoliikuntaa sekä saksofonin ja harmonikan soittoa.
Kun korona keväällä 2020 laittoi omat ja lasten harrastukset tauolle, törmäsin internetin ihmeellisessä maailmassa mahdollisuuteen suorittaa koko kanditutkinnon vaatimat opinnot etänä avoimessa yliopistossa. Olin jo aiemmin miettinyt hallintotieteiden opiskelua ja keväällä 2020 oli sopiva hetki aloittaa.
Mitä opiskelet / olet opiskellut avoimessa yliopistossa?
Olen suorittanut avoimessa yliopistossa hallintotieteiden kandidaatin tutkinnon vaatimat opinnot (julkishallinnon htk). Keväällä 2023 sain opinnot kypsyysnäytettä vaille valmiiksi. Kypsyysnäytteen suorittaminen ja valmistuminen edellyttivät yhteishaussa opiskeluoikeuden hakemista. Sain siis kevään 2023 yhteishaussa opinto-oikeuden hallintotieteiden kandin suorittamiseen ja kävin syksyllä 2023 suorittamassa vielä kypsyysnäytteen. Olen suorittanut kursseja sekä Vaasan että Itä-Suomen yliopistosta. Kandin työn tein julkisoikeuden alalta.
Millaista avoimessa yliopistossa opiskelu on?
Avoimessa yliopistossa opiskelu on joustavaa, kun kursseja pystyy ottamaan haluamansa määrän – toki syksyllä saattaa ahneus iskeä ja tulee ilmoittauduttua liian monella kurssille, mikä saattaa kostautua myöhemmin. Edellisen opiskelurupeaman jälkeen erilaiset digitaaliset järjestelmät ovat kehittyneet paljon ja se hieman aiheutti haasteita - varsinkin kun kummallakin yliopistolla oli hieman erilaiset järjestelmät ja käytännöt.
Työn ja opiskelun yhteensovittaminen, miten se onnistuu?
Työn ja opiskelun yhteensovittaminen on sujunut pääasiassa hyvin. Teen pääasiassa etätöitä eivätkä opinnot vaatineet läsnäoloa. Muutaman Itä-Suomen yliopiston tentin tein etätentteinä Lahdessa ja yhdessä kandiseminaarissa kävin Vaasassa paikan päällä, kun satuin samaan aikaan olemaan töiden takia Vaasassa käymässä. Joillakin kursseilla luentoja ei tallennettu tai tallennus epäonnistui, joten niitä ei pystynytkään katsomaan oman aikataulun mukaan, mikä hieman harmitti.
Mikä positiivinen asia on jäänyt avoimen opinnoista erityisesti mieleen?
Sain apua ja ohjausta opintoneuvonnasta, sillä kaikenlaisia kysymyksiä tuli eteen ennen kuin tutkinnon sain kasaan. Kiitokset siitä!
Tärkein oivalluksesi opinnoissa?
Elämänkokemus auttaa aika paljon opinnoissa, mutta toisaalta mitään ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä. Ensimmäinen kurssi, mistä en päässyt ensimmäisellä yrityksellä läpi, oli virkamiesoikeus – ja olen kuitenkin työskennellyt valtion virkamiehenä sekä kunnallisena viranhaltijana lähes koko työurani!
Oletko jo päässyt hyödyntämään oppimaasi?
Olen työskennellyt tämän vuoden Vaasan hallinto-oikeudessa asiantuntijatuomarina. Opinnoista on ollut merkittävästi hyötyä tässä tehtävässä, kun on pitänyt oman alan substanssilainsäädännön lisäksi osata myös hallinto-oikeutta yleisesti.
Tulevaisuuden suunnitelmat opiskelun ja töiden suhteen?
Pohdin hallintotieteiden maisteriohjelmaan hakeutumista ensi kevään yhteishaussa, mutta katsotaan nyt, miltä työtilanne siinä kohtaa näyttää. Uskon, että tulen työskentelemään tehtävissä, jossa pääsen hallintotieteen opintoja hyödyntämään.
Millaisia terveisiä lähettäisit avoimessa yliopistossa opiskelua miettiville?
Ei kannata jäädä miettimään vaan klikata itsensä kurssille mukaan. Kannattaa aloittaa yhdellä kurssilla ja katsoa, miten paljon aikaa suorittaminen vaatii ja sitten katsoa, voiko ottaa useampia kursseja yhtä aikaa. Erilaiset järjestelmät ottavat oman aikansa, mutta kun ne ottaa haltuun, helpottuu opiskelu jo merkittävästi.