Käyttäjäkysely
Hei!
Tule mukaan kehittämään Vaasan yliopiston ulkoista verkkosivustoa – vastaa kyselyyn 31.1. mennessä:
Olen Eevian Väisänen, finanssialalta markkinoinnin pariin siirtynyt 92-syntynyt nainen. Kotini on Vantaalla ja asun pienen espanjalaisen rescue-koira Maxin kanssa. Elämme rauhallista elämää, nautimme luonnossa liikkumisesta, hyvästä ruuasta ja matkustelusta.
Vuonna 2014 halusin rakentaa menestyneen uran ja aloitin liiketalouden opinnot Haaga-Helia -ammattikorkeakoulussa. Tuolloin en vielä tunnistanut itsessäni sijainti-vapauden kaipuuta, vaikka kirjoitin esimerkiksi opinnäytetyöni Balilta käsin. Valmistuin 2017 liiketalouden tradenomiksi ja pääsin unelmatyöhöni pankkiin. Pankissa etenin urallani ja olin tyytyväinen työhöni, mutta laki esti ulkomailla työskentelyn asiakastietojen käsittelyn vuoksi. Ymmärsin, ettei työnantajani voinut vaikuttaa lakiin. Aloin kiinnostumaan digitaalisesta markkinoinnista ja yrittäjyydestä. Pikkuhiljaa lähdin kypsyttelemään ajatusta alan vaihdosta. Tunteeni olivat hyvin ristiriitaisia, koska pankissa minua kohdeltiin todella kannustavasti: pääsin etenemään uralla ja sain palkankorotuksia ja bonuksia. Minun piti toden teolla pysähtyä miettimään arvojani. Toisella puolella vaakakupissa oli turvallisuus ja taloudellinen vakaus, kun taas toisella puolella vaakakupissa oli hyppy tuntemattomaan ja taloudellisesti tiukat ajat, mutta mahdollisesti vapaus alanvaihdon onnistuessa.
Löysin digimarkkinoinnin alun perin Digital Nomad - ilmiön myötä. Digital nomad on henkilö, joka harjoittaa ammattiaan kokonaan internetin kautta matkustaessaan. Vuonna 2015 ennustettiin, että vuoteen 2035 mennessä maailmassa olisi miljardi sijaintivapaasti työskentelevää henkilöä. Olen jo vuosia unelmoinut sijaintivapaasta työstä ja tutkinut mahdollisia työtehtäviä, joita on mahdollista tehdä täysin paikasta riippumatta. Digitaalinen markkinointi pääsi mukaan harkintajoukkoon. Seuraavaksi lähdin selvittämään muita työn ominaisuuksia, jotta loppuelämäni ala olisi juuri minun näköiseni.
Valitsin digitaalisen markkinoinnin useista syistä: Forbesin mukaan digitaalinen markkinointi tulee olemaan yksi parhaiten palkatuista työtehtävistä tulevaisuudessa. Digimarkkinointi on myös ala, jossa voidaan hyödyntää tekoälyä tehokkaasti, mutta on hyvin epätodennäköistä, että tekoäly tekisi digimarkkinoijia koskaan tarpeettomaksi. Myös omat taitoni ja mielenkiinnon kohteeni ohjasivat digimarkkinoinnin suuntaan. Olen hyvä tekemään henkilökohtaista myyntityötä, joten uskoin että olisin hyvä myös markkinoinnissa. Lisäksi olen luova ja äärimmäisen kiinnostunut ihmismielestä, psykologiasta ja siitä kuinka yksilön (kulutus)päätöksiin voidaan vaikuttaa tiedostamattomasti. Lähdin etsimään digimarkkinoinnin koulutusta. Kävin läpi kaikki Suomen koulut ja löysin vain yhden, jossa oli digimarkkinointi opintosuuntana erillisten moduulien sijaan ja se oli Vaasan yliopisto, bingo!
Suunnittelin etukäteen huolellisesti, mitä kursseja käyn. Halusin varmistaa koulupaikkani, mutta halusin samalla opiskella kursseja, jotka jokainen vievät minua askeleen lähemmäs digitaalisen markkinoinnin alaa. Opiskelin sekä yleisiä että digitaalisen markkinoinnin opintosuunnan opintoja. Koin digitaalisen markkinoinnin opinnot paljon kiinnostavammiksi, ja se näkyi myös arvosanoissa. Useilla kursseilla oli mahdollista harjoitella oppimaansa oikeiden hankkeiden tai yritysten kautta, ja pyrinkin liittämään harjoitustyöt omiin kokemuksiini ja taustaani, mikä teki oppimisesta kiinnostavaa ja hyödyllistä. Erityisesti minua kiinnostavat orgaanisen näkyvyyden keinot, psykologia kuluttajakäyttäytymisen takana sekä erilaiset strategiat, joiden avulla voidaan maksimoida myyntejä. Kun opiskelupaikka minulle aukesi kesällä 2024, oli se minulle osoitus siitä, että kova työ palkitaan aina.
Minua kauhistutti alkuun opintojen aloittaminen: ikätoverini olivat uraputkessa, perustamassa perheitä ja ostamassa asuntoja. Minä istuin taas koulun penkissä. Myös opiskelujen aloittaminen jännitti: en tiennyt olivatko opiskelutaitoni riittävät ja minun täytyi hyväksyä se tosiasia, että vaikka olin ollut eri alalla “konkari”, nyt olin aloittelija. Alan vaihto vaatii epämukavuusalueelle menemistä ja itseluottamuksen kasvattamista. Opiskelumotivaatio minulla on nyt aivan eri luokkaa kuin viimeksi, kun opiskelin vuosina 2014-2017 ja se näkyy myös arvosanoissa. Nyt aikuisopiskelijana haluan maksimoida oppimisen ja työelämälähtöisyyden, sekä haluan verkostoitua muiden alan opiskelijoiden kanssa.
Päätin lähteä opintovapaalle vuonna 2023 keskittyäkseni opiskeluun täyspäiväisesti. Kuitenkin avoimen yliopiston kurssit on mielestäni rakennettu työssäkäyville ihmisille. Opettajat toivat usein esille, että ymmärtävät täysin sen että opiskelijoilla on muitakin velvollisuuksia kuin koulu, joten lähes kaikki kurssit pystyy käymään etänä omaan tahtiin, eli en näe työn, perheen ja opiskelun yhdistämisessä esteitä. Ennen kurssille ilmoittautumista, voi tarkistaa voiko kurssin tehdä täysin etänä omaan tahtiin. Omaa jaksamista ei kuitenkaan kannata yliarvioida, jotta voit myös nauttia opiskelusta ja sinulla pysyy koko ajan hallinnan tunne.
Kokonaisuudessaan opiskelu on ollut niin miellyttävää, että olen jopa harkinnut tutkijan uraa, mitä en olisi ikimaailmassa uskonut itsestäni ennen opintojen aloittamista. Kursseja voi suorittaa etänä itselle sopivaan tahtiin, aiheet ovat mielenkiintoisia ja opiskelijat ovat keskiössä. Opetus on tehty kiinnostavalla tavalla ja selkeästi opiskelijaa pidetään “asiakkaana”, jolle halutaan luoda mahdollisimman hyvä opiskelukokemus. Moni opettaja on kuvannut luennon etukäteen videolle, jonka voi katsoa itselle sopivana aikana ja tehtävät voi soveltaa omaan tilanteeseen. Lähes kaikki opettajat ovat kannustavia ja luennoilla on positiivinen ilmapiiri. Jokaisen kurssin jälkeen voi jättää kurssipalautetta, mikä mielestäni osoittaa, että kurssit rakennetaan aidosti opiskelijoiden tarpeita ajatellen. Jännitin, että mitenköhän pärjään opinnoissa ja osaanko kirjoittaa akateemisia tekstejä yms. Mutta on myös kiva huomata omaa kehittymistä ja että opinnoissa todellakin pärjää, kun näkee vain hieman vaivaa.
Osallistuin myös Vaasan yliopiston kautta valmennukseen, joka auttaa hiomaan omaa yritysideaa. Vaikka silloinen yritysidea jäi lopulta pöytälaatikkoon, voi oppeja käyttää myöhemminkin uusien yritysideoiden hiomiseen. Minusta on tärkeää, että yliopisto ei kasvata pelkästään työntekijöitä, vaan kannustaa ja kasvattaa myös yrittäjyyteen niitä, jotka ovat sen polun itselleen valinneet.
Kursseilla olemme saaneet tehdä markkinoinnin tehtäviä, joissa tekoälyn käyttöä edellytetään. Tästä iso kiitos Vaasan yliopistolle, koska uskon että tulevaisuuden työelämässä ne, jotka osaavat käyttää tekoälyä tehokkaasti työssään, menevät niiden edelle jotka eivät tekoälyä käytä. Kursseilla sai myös eväitä siihen, miten tekoälystä saa parhaan mahdollisen hyödyn irti, sekä oivalluksia milloin tekoäly voi mennä metsään. Tässä huomaa juuri sen, että tekoäly tarvitsee aina parikseen ihmisen. On myös hyvä, että tekoälyä opetetaan käyttämään eettisesti. Jos huomaa, että opinnoissa jokin aihe herättää valtavaa kiinnostusta, se saattaa olla vinkki myös mahdolliselle urapolulle. Laaja-alaiset opinnot auttavat oman urapolun löytämisessä.
Pyrin linkittämään kaiken kurssilla oppimani omaan henkilökohtaiseen tilanteeseeni ja kokemuksiini jo silloin, kun asia opetetaan. Tämä lisää oppimismotivaatiota ja selkeyttää oppimista, mutta myös edistää omaa tulevaisuuttani. Digimarkkinoija voi työskennellä palkkatyössä, toimia freelancerina tai perustaa oman markkinointitoimiston. Olen itse päättänyt lähteä yrittäjyyden tielle, ja tätä varten perustin osakeyhtiön vuonna 2023. Mahdollisesti suunta digitaalisen markkinoinnin sisällä tulee muuttumaan ajan myötä vielä monta kertaa, mutta sen tiedän, että työni tulee olemaan juuri minun näköistäni. Lähes kaikki koulun opit on voinut linkittää omaan tilanteeseeni, koska tavoitteena on aina viime kädessä luoda arvoa asiakkaalle, mikä on myös minun tavoitteeni. Olen saanut hyviä eväitä yritysstrategian luomiseen, oman arvon sanoittamiseen sekä käytännön digitaalisen markkinoinnin osaamista. Olen myös palannut joihinkin kurssimateriaaleihin uudelleen vielä kurssien päättymisen jälkeen, mikä kertoo siitä, että materiaalit on hyvin valittuja ja aidosti hyödyllisiä markkinoinnin työssä.
Kesällä 2024 minulla tuli täyteen 1,5 vuotta avoimen yliopiston opintoja ja pääsin sisään tutkinto-opiskelijaksi. Koska olin jo liiketalouden tradenomi sekä opiskellut paljon samoja kursseja ja minulla oli suoritettuna suuri määrä digitaalisen markkinoinnin opintoja, sain siirron markkinoinnin johtamisen maisteriopintoihin syksyllä 2024, mikä oli mielestäni valtavan hieno uutinen. Minulle myös myönnettiin starttiraha syksyllä 2024 oman markkinoinnin yritystoiminnan aloittamiseksi.
Mitäs tulevaisuudessa? Maisteriopintojen loppuun saattamista ja yrityksen alulle panoa. Kun aloitin opintoni vuonna 2023 niin jännitin, mitä digitaalisen markkinoinnin opinnoista tulee, enkä olisi todellakaan uskonut, että seuraavana vuonna olen tutkinto-opiskelija ja minut on hyväksytty markkinoinnin johtamisen maisteriohjelmaan. Samalla tavalla kuin vuoden 2023 alussa, tulevaisuus on tälläkin hetkellä jälleen suuri mysteeri, mutta minulla on vahva usko, että jotain hyvää tulevaisuus tuo tullessaan. Haaveenani on myös palkata asiantuntijoita yritykseni kasvun tueksi opintojeni edetessä ja yritykseni kasvaessa. Uskon, että Vaasan yliopisto on myös hyvä paikka verkostoitua tulevaisuuden markkinoinnin asiantuntijoiden kanssa.
Moni ystäväni on sanonut, että haluaisi lähteä opiskelemaan uutta alaa, mutta ei voi. Yleensä syynä on ollut taloudellinen tilanne ja ajanpuute. Työelämässä on pitkä aika olla, jos et koe olevasi oikeassa paikassa. Isossa kuvassa uuden alan opiskelu on lyhyt aika, jos sillä voi muuttaa koko loppuelämäsi suunnan.
Minullakin on tehnyt opiskeluaikana tiukkaa - olihan minulla työssäkäyvän naisen kulut mutta opiskelijan tulot - mutta löysin ratkaisuja ja uskon opintojen vielä palkitsevan myös taloudellisesti. Alan vaihto vaatii uhrauksia, mutta jos oikeasti haluat sen tehdä, löydät kyllä keinot kun mietit vain hieman “outside the box”. Avaa suusi ja kerro läheisillesi unelmastasi. Usein ratkaisut alkavat löytyä, kun ongelmaa purkaa ääneen.
Olemme työelämässä niin pitkän ajan, että minulle on tehnyt todella hyvää ottaa irtiotto työelämään ja keskittyä pelkkään opiskeluun. On ollut aikaa pysähtyä ja miettiä mitä haluan elämältäni, mikä ei työelämän pyörteessä ole samalla tavalla mahdollista. Nyt minulla on olo, että rakennan aktiivisesti juuri itseni näköistä elämää, työelämää ja tulevaisuutta, enkä vain ajaudu elämässä helpointa tietä pitkin. Kun aloitin avoimessa yliopistossa, en tiennyt tulisiko päätös olemaan hyvä vai ei. Tiesin kuitenkin, että minua vaivaisi loppuelämän, jos en yritä ja olen itselleni velkaa sen, että yritän. Jos epäonnistun, tiedän että sentään yritin, eikä asia voi vaivata minua enää. Tulevaisuus on vielä tuntematon, mutta tähän mennessä on tapahtunut jo valtavasti hyviä asioita.
Olen todella ylpeä siitä, että uskalsin olla rohkea ja ottaa hypyn tuntemattomaan!
KUVA: Lari Järnefelt - Felt Fotografi