Daphna Malka
Kerro hieman itsestäsi ja siitä, mikä sai sinut aloittamaan opiskelun Vaasan yliopiston avoimessa yliopistossa?
Nimeni on Daphna Malka, olen 22- vuotias ja kotoisin Siuntiosta, Etelä-Suomesta. Tällä hetkellä harrastan tanssia ja lenkkeilyä. Muutin syksyllä 2020 Vaasaan avoimen opiskelujen perässä. Olin viettänyt valmistumiseni jälkeen muutaman välivuoden töitä tehdessä ja hakiessani oikeustieteelliseen, mutta ovet sinne eivät kuitenkaan minulle auenneet. Olin myös pitkään ollut kiinnostunut hallintotieteistä, ja kesällä 2020 aloinkin tutkimaan, olisiko mahdollista tehdä avoimen kautta hallintotieteen opintoja ja hyödyntää välivuosi tekemällä ensimmäisen vuoden yliopisto-opintoja. Löysin nopeasti Vaasan yliopiston avoimen yliopiston ja hallintotieteiden avoimen väylän. Kiinnostuin hallintotieteiden koulutusohjelman tarjoamista pääaine- ja opintomahdollisuuksista heti ja löysinkin sieltä minua kiinnostavan pääaineen, sosiaali- ja terveyshallintotieteen, ja päätin myös samalla, että valitsisin julkisoikeuden sivuaineekseni.
Mitä opiskelet / olet opiskellut avoimessa yliopistossa?
Avoimessa suoritin reilussa puolessa vuodessa 82 opintopistettä sisältäen hallintotieteiden perusopinnot, sosiaali- ja terveyshallintotieteiden aineopinnot ja erityisteemaopintoja. Suoritin myös kielten kursseja ja muita tutkintoon kuuluvia kursseja. Aikaisemmin olin suorittanut avoimessa muutamia oikeustieteen kursseja sekä ranskan kursseja, jotka olen nyt tutkinto-opiskelijana saanut hyväksi luettua tutkintooni.
Millaista avoimessa yliopistossa opiskelu on?
Avoimessa yliopistossa opiskelu oli todella intensiivistä ja itsenäistä, ajoittain todella rankkaa, mutta loppupeleissä erittäin palkitsevaa. Avoimessa pääsee hyvin kokemaan sen, minkälaista opiskelu tulee olemaan sitten tutkinto-opiskelijana. Opintojen edetessä vahvistui myös se, että olen kyllä valinnut itselleni oikean alan ja opinnot sujuivat todella hyvin. Avoimen kurssitarjonta on todella laaja, mistä yllätyin positiivisesti, ja kursseja on mahdollisuus valita todella laidasta laitaan, etenkin kun kaikki kurssit olivat pääosin etänä. Itse valitsinkin niitä todella laajasti, jotta minulla olisi mahdollisimman monipuolisesti suoritettuna jo tutkinnon ensimmäisen vuoden opintoja. Olin myös näin ollen asettanut itselleni todella kovat paineet saada nämä kaikki opintopisteet ja tavoitearvosanat määräaikaan mennessä. Stressitasot olivat koko vuoden ja etenkin kevään aivan huipussaan, jaksamisessa auttoivat etenkin onnistumisen tunteet ja videopuhelut läheisten kanssa, jotka aina jaksoivat tsempata.
Työn ja opiskelun yhteensovittaminen, miten se onnistuu?
Olin ennen väyläopintoja suorittanut satunnaisia oikeustieteen opintoja avoimessa yliopistossa ja tiedostin silloin, että töiden ja opintojen yhdistäminen oli todella rankkaa. Tämän takia viime syksynä tein tietoisen päätöksen, että en tulisi tekemään töitä samaan aikaan kun teen avoimen väylän opintoja. Jos en olisi ottanut niin montaa kurssia, uskoisin että töiden yhdistäminen opiskelujen kanssa olisi ollut mahdollista, sillä luennot painottuivat iltaan, tämä toki vaatii hyvää aikatauluttamista sekä motivaatiota.
Olin kerryttänyt itselleni tietoisesti todella paljon erilaisia kursseja, jotta minulla olisi mahdollisimman hyvät sisäänpääsymahdollisuudet, joten ylimääräistä aikaa ei yksinkertaisesti ollut. Loppukeväästä luin vielä hallintotieteiden pääsykokeisiin ja kesäkuussa jatkoin työpaikallani. Tämä kaikki oli kaiken työn ja uhrauksien arvoista, sillä muutama päivä ennen juhannusta opintopolkuun oli ilmestynyt kauan odottamani uutinen siitä, että olin saanut opiskelupaikan Vaasan yliopistosta!
Mikä positiivinen asia on jäänyt avoimen opinnoista erityisesti mieleen?
Tämän reilun puolen vuoden aikana olin todella ahkerasti yhteydessä sekä avoimen yliopiston henkilökuntaan, että professoreihin ja opettajiin erilaisista opintojen suorittamiseen liittyvistä asioista. Minua erityisesti ilahdutti, miten paljon neuvoja ja apua olen saanut opintojen suunnittelussa, ja ilman tätä arvokasta apua olisi varmasti jäänyt jokin seikka huomioimatta hakuun liittyen. Opettajat ovat olleet hyvin joustavia opintojen suorittamisessa etupainotteisesti siten, että arvostelut ehtivät kevään väylähakuun, ja olenkin tästä todella kiitollinen. Minulle on aina vastattu muutaman päivän sisällä tai jopa samana päivänä, ja siitä tuli todella hyvä olo, sillä sain nopeasti aina vastauksen minua askarruttaviin kysymyksiin. Kursseilla on aina ollut todella mukava ja kannustava ilmapiiri, ja mielestäni kurssit olivat todella hyvin toteutettuja etänä, ja tämä myös mahdollisti monipuolisen kurssisuorittamisen. Suuren kurssimääräni takia olin loppukeväästä varmaankin viikoittain sähköpostien välityksellä yhteydessä avoimen yliopiston henkilökuntaan ja katsoimme yhdessä tarkasti hakemusta läpi, jotta sieltä löytyy varmasti kaikki tarvittava hakua varten.
Tärkein oivalluksesi opinnoissa?
Tärkeimmän oivallukseni, jonka pääsin avoimen opintojeni aikana tekemään, oli vahvistunut tunne siitä, että kyllä minä osaan ja kyllä minä näissä opinnoissa pärjään. Kurssien avulla sain todella hyvän kuvan siitä, minkälaista tämän alan opiskelu on, ja sain myös varmuuden siitä, että tämä on juuri sitä mitä haluan opiskella ja mitä haluan tulevaisuudessa tehdä. Aluksi minua hieman pelotti, että miten tulen näistä kaikista kursseista suoriutumaan ja pääsemään vaadittuun keskiarvoon, sillä se tahti, jonka olin itselleni asettanut, ei mahdollistanut arvosanojen korottamista. Onnistuin tässä kuitenkin todella hyvin ja hyvien arvosanojen saaminen antoi kyllä paljon lisää motivaatiota opintojen suorittamiseen.
Oletko jo päässyt hyödyntämään oppimaasi?
Tänä syksynä minulla alkoi toinen vuosi yliopistossa, mutta ensimmäinen tutkinto-opiskelijana, ja olen huomannut sen, että avoimessa tekemäni kurssit ovat auttaneet minua todella paljon tämän lukukauden kursseissa. Esimerkiksi kirjoitusohjeet, yliopiston käytännöt ja järjestelmät ovat minulle jo tuttuja ja aiemmasta oppimastani on ollut jo nyt todella paljon hyötyä kursseilla, joilla olen käynyt tutkinto-opiskelijana, vastaan on tullut jopa samaa kurssikirjallisuutta.
Tulevaisuuden suunnitelmat opiskelun ja töiden suhteen?
Lähitulevaisuudessa suunnitelmani liittyvät vahvasti yliopisto-opintoihini ja niiden loppuun suorittamiseen. Matkani avoimessa on jatkunut myös näin tutkinto-opiskelijanakin, sillä opiskelen avoimen kautta italiaa ja uskon, että aion myös jatkossa hyödyntää avoimen yliopiston kursseja. Avoimessa tekemieni opintojen ansiosta ensi vuonna minulla alkaakin jo kandivuosi ja siitä siirrynkin maisterivaiheeseen. Suunnitelmissani olisi myös ensi kesälle hankkia omiin opintoihini liittyviä töitä.
Millaisia terveisiä lähettäisit avoimessa yliopistossa opiskelua miettiville?
Suosittelen avoimen opintoja aivan kaikille! Avoimessa sinulla on mahdollisuus suorittaa myös yksittäisiäkin kursseja, jolloin pääset näkemään minkälaista kyseisen alan opiskelu tulee olemaan. Avointa väylää suosittelen juuri niille, jotka tietävät jo mitä haluavat opiskella. Avointa väylää ei suinkaan tarvitse suorittaa niin tiiviissä tahdissa mitä itse tein, jolloin aikaa jää myös esimerkiksi töille. Itse olen aina ollut sellainen, joka ei pääse näyttämään sitä parasta osaamista pääsykokeessa, joten mielestäni on hienoa, että yliopistoon on mahdollista päästä myös tämän väylän kautta. Jos itse olet kokenut samoja fiiliksiä, suosittelen sinulle väylää. Pääset näyttämään osaamisesi ja kiinnostuksesi alaa kohtaa tekemällä tutkintoon kuuluvia kursseja, jolloin osaamista pääsee näyttämään paljon monipuolisemmin. Suosittelen siis erittäin lämpimästi avoimessa yliopistossa opiskelua ja erityisesti avoimen yliopiston väylää, joka mahdollisti minulle unelmieni opiskelupaikan!