Käyttäjäkysely
Hei!
Tule mukaan kehittämään Vaasan yliopiston ulkoista verkkosivustoa – vastaa kyselyyn 31.1. mennessä:
Penttilä oli unelmaurallaan Rajavartiolaitoksen merivartiostossa erilaisissa johtamistehtävissä 30 vuotta. Eläkkeelle jäämisen lähestyessä hän pohti, mikä suunta olisi seuraavaksi oikea, sillä työuraa olisi vielä jäljellä.
Hän halusi kasvattaa osaamistaan ja kohentaa omaa arvoaan työmarkkinoilla tuoreella tutkinnolla. Myös perhetilanne tuntui sopivalta opiskeluun, sillä omat lapset olivat jo muuttaneet pois kotoa.
”Tuore tutkinto yhdistettynä pitkään työuraan on lyömätön kombo”, Penttilä summaa.
Hän tapasi Vaasan yliopiston avoimen yliopiston opintoneuvojan, joka suositteli hänelle johtamisen opintoja.
”Aluksi ajattelin hallintotieteitä, mutta avoimen yliopiston opintoneuvoja tuumasi, että siitähän sinulla on jo kokemusta. Hän kannusti opiskelemaan johtamista nimenomaan kauppatieteiden puolelta, sillä se antaisi uuden näkökulman aiheeseen.”
Penttilä on ollut tyytyväinen valintaansa lähteä opiskelemaan.
”Olihan se huikeaa, kun ensimmäisen kerran avasin yliopiston ovet. Ajelin monesti töissä veneellä yliopiston rantaa pitkin, mutta en arvannut, että seuraavaksi opiskelisin tuossa rakennuksessa ja noiden ovien sisäpuolella.”
Avoimessa yliopistossa Penttilä opiskeli johtamisen perus- ja aineopinnot Kokkolan kesäyliopiston kautta, markkinoinnin opintokokonaisuuden verkko-opintoina sekä kieli- ja viestintäopintoja.
”Avoimessa tutustui erilaisiin ihmisiin erilaisilla taustoilla ja verkottui. Opettajat ja opintoneuvojat olivat todella kannustavia, he valoivat uskoa minuun. ”
Kun 100 opintopistettä avoimessa yliopistossa kilahti opintorekisteriin, haki Penttilä tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän hakua hyödyntäen.
Opiskelupaikan saatuaan Penttilä päätti hankkia Vaasasta asunnon saadakseen aikaa enemmän opiskelulle ajamisen sijaan. Hän asuu arkipäivisin Vaasassa opiskellen ja viikonloput kotikaupungissaan Kokkolassa.
Tutkinto-opiskelijoiden joukossa on myös muita uudelle uralle lähteneitä sekä lukiosta suoraan opiskelemaan tulleita nuoria. Penttilän mukaan on hienoa, että opiskelijoiden joukko on heterogeeninen.
”On ilo ollut huomata, miten keski-ikäisillä on samanlaista intoa ja tarmoa opiskeluun kuin nuorillakin. Molemmilla on omat vahvuutensa, ja on mahtavaa, että pääsemme auttamaan ja täydentämään toisiamme.”
Penttilän kokemuksen mukaan nuorilta löytyy esimerkiksi paremmat tietotekniset taidot, kun taas vanhemmilla opiskelijoilla on enemmän työkokemusta, johon peilata ja soveltaa kursseilla opiskeltavia asioita.
”Tutkinto-opiskelu on tuonut mukanaan sosiaalisen aspektin, sillä avoimessa yliopistossa opiskelu tapahtui pääasiassa verkossa.”
Nyt kandidaatin tutkintoon vaadittavat opinnot ovat loppusuoralla – parin kuukauden sisällä täyteen tulee 180 opintopistettä ja Penttilä valmistuu kauppatieteiden kandidaatiksi.
Penttilän tavoitteena on syksyllä jatkaa opintoja liiketoiminnan kehittämisen maisteriohjelmassa Kokkolassa. Ohjelma yhdistää juuri niitä asioita, joista hän on kiinnostunut: strategista johtamista, henkilöstöjohtamista ja liiketoiminnan etiikkaa.
Kandidaatintutkielmassaan Penttilä tutkii transformationaalisen johtamisen yhteyttä itseohjautuvuuteen. Gradua hän jatkaa saman aiheen parissa.
Tulevaisuudessa hän haluaisi tehdä töitä esimerkiksi johdon konsulttina organisaatioiden kehittämisen parissa. Oman yrityksen perustaminen kiinnostaa, kuten myös jatko-opinnot.
”Kovalla työllä selviää opinnoista kuin opinnoista. Tärkein oivallus on ehdottomasti ollut se, että kyllä minustakin on vielä tähän. Ehdottomasti kannattaa lähteä opiskelemaan, jos yhtään tuntuu siltä. Täysillä vaan kohti unelmia.”