Kestävän energian uusi aikakausi – Brysselin tapahtuma toi esiin yliopiston ja Vaasan alueen ekosysteemin tärkeää roolia
Jaa
Brysselissä järjestetty Vaasan yliopiston, Vaasan kaupungin, Pohjanmaan liiton ja Merenkurkun neuvoston yhteinen Sustainable Energy Reimagined -konferenssi keräsi yhteen eurooppalaisia ja kansainvälisiä päättäjiä, tutkijoita ja energiateollisuuden johtajia keskustelemaan eurooppalaisesta energiasiirtymästä ja kestävästä ja kilpailukykyisestä kasvusta.
Teksti ja kuvat: Mika Horelli, Bryssel
15. tammikuuta 2025 Brysselin historiallisessa Palais des Académies -palatsissa järjestettiin Sustainable Energy Reimagined -konferenssi. Tapahtuman järjestäjinä toimivat Vaasan yliopisto, Merenkurkun neuvosto, Vaasan kaupunki ja Pohjanmaan liitto. Suomen ja Vaasan alueen vahva rooli näkyi tilaisuudessa niin keskusteluissa esiteltyjen strategioiden kuin kansainvälisten tunnustusten kautta.
Energiasiirtymä vaatii johtajuutta ja laajaa yhteistyötä
Energiakysymykset ovat nousseet kaikkialla tulevaisuuden kasvun ja kestävyyden prioriteettilistan kärkeen. Kestävä energiasiirtymä ei ole pelkästään teknologinen tai taloudellinen haaste, vaan se vaatii myös poliittista johtajuutta ja laajaa yhteistyötä niin hallitusten, yliopistojen kuin talouselämänkin kesken.
– Suomi ei ole vain osallistuja energiasiirtymässä, vaan tiennäyttäjä, totesi Suomen Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Joakim Strand avauspuheenvuorossaan.
Hän korosti Suomen hallituksen strategioita uusiutuvan energian lisäämisessä, vihreän vedyn käyttöönotossa ja kiertotalouden edistämisessä. Näiden rinnalla Suomi panostaa syvään teknologiaosaamiseen, joka yhdistyy EU:n tutkimus- ja innovaatio-ohjelmien, kuten Horizon Europen, painopisteisiin.
Konferenssin puheenvuoroissa ja keskusteluissa korostettiin erityisesti yliopistojen roolia kestävän energiatulevaisuuden rakentamisessa. Vaasan yliopisto tuli esiin esimerkkinä oppilaitoksesta, joka yhdistää tutkimuksen, teollisuuden ja yhteiskunnan tarpeet. Yliopiston strategia, joka keskittyy kestävään liiketoimintaan, energiaan ja yhteiskuntaan, tarjoaa puitteet uusien maisterien ja diplomi-insinöörien, ajattelijoiden ja johtajien kouluttamiselle.
Vaasan yliopisto toimii myös aktiivisesti EnergyVaasa-ekosysteemin ytimessä. Ekosysteemi yhdistää yliopistot, yritykset, julkisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan luomaan innovaatioita ja kaupallistamaan tutkimusta.
– Yhteistyö tieteen, teollisuuden ja yhteiskunnan välillä on avain menestykseen, Strand muistutti. Tämä ajatus näkyi selkeästi myös paneelikeskusteluissa, joissa painotettiin digitaalisten teknologioiden ja innovaatioiden merkitystä energiasiirtymän edistämisessä.
Vaasan yliopiston rehtori Minna Martikainen nosti avauspuheessaan esiin yritysten ja tieteen yhteistyön merkitystä kestävässä kehityksessä.
– Vain tieto voi houkutella rahoitusta ja luoda taloudellista kasvua, hän totesi viitaten Vaasan energiateknologian ekosysteemin saavutuksiin. Martikainen painotti myös yliopiston roolia globaalissa kilpailussa ja tavoitteita tarjota parasta mahdollista laatua sekä tukea yritysten innovaatioita ja tutkimusta.
Hän toi esiin, että Vaasan yliopisto keskittyy erityisesti energiasiirtymän, teknologian ja kestävän liiketoiminnan yhdistämiseen tavoitteena luoda aikaisempaa kestävämpää yhteiskuntaa.
– Korkealaatuinen yhteistyö on strategiamme ydin, Martikainen totesi. Yliopiston tuoreita saavutuksia on muun muassa korkea sijoitus liiketaloustieteessä Shanghai Rankingissa.
Martikainen korosti myös tekoälyn ja energiasiirtymäsuunnitelmien merkitystä ja kertoi yliopiston roolista ekosysteemin tutkimus- ja kehityshankkeissa.
– Meidän on tehtävä töitä yhdessä yritysten ja yhteisöjen kanssa saavuttaaksemme aidosti kestävän tulevaisuuden, hän summasi.
Tutkimus ja innovaatio avainasemassa vihreässä siirtymässä
Euroopan komission tutkimuksen ja innovoinnin pääosaston (DG R&I) apulaispääjohtaja Signe Ratso korosti puheenvuorossaan tutkimuksen ja innovaation keskeistä roolia EU:n teollisuuden vihreässä siirtymässä. Hän viittasi Euroopan komission uuteen kokoonpanoon ja sen tavoitteisiin rakentaa kilpailukykyinen ja hiilineutraali talous, jossa oikeudenmukainen siirtymä on keskiössä.
Ratso esitteli keskeisiä aloitteita, kuten "Clean Industrial Bean" -suunnitelman ja sen osana olevan vähähiilisyyden kiihdyttämiseen tähtäävän lakialoitteen. Hän painotti sähköistämisen, uusiutuvan energian ja digitalisaation merkitystä teollisuuden siirtymässä kohti hiilineutraaliutta.
Puheessaan Ratso nosti esiin Suomen vahvan aseman innovaatiojohtajana ja maan tarjoamat esimerkit teollisuuden teknologisesta tiekartoituksesta. Lopuksi hän kiitti Pohjoismaita niiden toimista vihreän siirtymän edelläkävijöinä.
– Nämä siirtymät tapahtuvat paikallisesti, ja siksi teidän kokemuksenne sekä yliopistotutkimuksen ja teollisuuden integraatiosta ovat ratkaisevan tärkeitä kaikkien tavoitteidemme saavuttamiseksi.
Teknologinen kehitys laskee uusiutuvan energian hintaa
Chalmersin teknillisen yliopiston energian huippuyksikön johtaja Tomas Kåberger toi esiin konkreettisia esimerkkejä teknologian kehityksen nopeudesta. Hän esitti, miten aurinko- ja tuulivoiman kustannukset ovat laskeneet dramaattisesti viimeisen vuosikymmenen aikana.
– Vuonna 2016 näimme useita ennätyksellisen alhaisia hintatarjouksia aurinkoenergialle, ja tämä trendi jatkuu edelleen, Kåberger totesi.
Hän korosti myös akkuteollisuuden nopeaa kasvua ja sen vaikutusta energiasektoriin. Halventuvat akut mahdollistavat uusiutuvan energian laajemman käytön ja edistävät fossiilisten polttoaineiden korvaamista niin liikenteessä kuin teollisuudessa. Kåberger näki teknologian hinnan laskun olevan suoraan yhteydessä oppimiseen ja tehokkuuteen.
– Euroopan on pysyttävä teknologisen kehityksen eturintamassa. Meidän on opittava parhailta, mutta samalla oltava tarpeeksi itsevarmoja kilpaillaksemme maailmanlaajuisesti, Kåberger muistutti. Hän painotti myös tutkimuksen ja teollisuuden yhteistyön merkitystä, viitaten kokemuksiinsa Japanin ja Kiinan nopeasta kehityksestä energiasektorilla.
Yhteistyö ja digitaaliset ratkaisut ovat avainasemassa
Tapahtuman paneelikeskusteluissa tarkasteltiin muun muassa vihreää ja kestävää energiasiirtymää, digitaalista transformaatiota ja EU-tason yhteistyön merkitystä.
Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry korosti EnergyVaasa-ekosysteemin merkitystä ja esitteli viimeaikaisia saavutuksia, kuten Wärtsilän uuden teknologiakeskuksen eli Sustainable Technology Hubin ja GigaVaasan Green Batteries -projektin.
Digitaalisen transformaation keskusteluissa nousivat esiin tekoäly, robotiikka, satelliittiteknologiat ja kyberturvallisuus. Professori Heidi Kuusniemi Vaasan yliopistosta korosti, miten data ja uudet teknologiat voivat nopeuttaa energiamurrosta. Hän toi esiin muun muassa Merenkurkun avaruuskeskuksen Kvarken Space Centerin esimerkkinä alueellisesta innovaatiosta, joka yhdistää tieteen ja teollisuuden tarpeet.
– Digitaaliset ratkaisut ovat avainasemassa, kun pyrimme saavuttamaan ilmastotavoitteet ja luomaan kilpailukykyä energia-alalla, totesi puolestaan Mika Grundström, Vaasan yliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori.
Paneelikeskusteluissa nousi esille myös rajat ylittävän yhteistyön merkitys. Merenkurkun neuvosto toimii strategisena yhteistyöalustana Suomen ja Ruotsin välillä, edistäen niin logistiikka- kuin energiainnovaatioita.
– Yhteistyö luo pohjan alueelliselle kilpailukyvylle ja käytännön ratkaisuille, totesi Mathias Lindström, Merenkurkun neuvoston toimitusjohtaja.
Konferenssissa juhlistettiin Vaasan kaupungin Green Leaf -palkintoa
Konferenssin aikana juhlistettiin myös Vaasan kaupungin voittoa arvostetussa European Green Leaf 2026 -kilpailussa allekirjoitusseremonialla. Palkinto myönnetään alle 100 000 asukkaan kaupungeille, jotka ovat edistäneet merkittävästi kestävyyttä ja vihreää kehitystä.
– Tämä tunnustus on osoitus siitä, että Vaasa on maailmanluokan energiateknologian ja kestävyyden edelläkävijä, Häyry totesi.
Kaupunki aikoo hyödyntää palkintoa edistääkseen uusia investointeja ja vahvistaakseen yhteisönään tehtävää ilmastotyötä. Green Leaf -palkinto tuo mukanaan lisää näkyvyyttä, uusia yhteistyömahdollisuuksia ja tapahtumia.
– Yhteisöllisyys on kaiken ytimessä, ja aiomme tuoda esiin niin asukkaiden kuin yritysten ratkaisuja, jotka tekevät Vaasasta kestävän kehityksen mallikaupungin, totesi kaupungin kestävän kehityksen koordinaattori Johanna Punkari.
Euroopan komission ympäristöpääosaston apulaispääjohtaja Patrick Child totesi, että palkintokomitea oli erityisen vaikuttunut Vaasan syvästä sitoutumisesta innovaatioihin ja varhaisen vaiheen koulutukseen.
Sustainable Energy Reimagined -konferenssi Brysselissä toi hyvin esiin, kuinka tärkeää kansainvälinen ja kansallinen yhteistyö on energiatransitiossa. Suomen esimerkki hiilineutraaliuden tavoittelusta, Vaasan kaupungin ja ympäröivän alueen innovatiiviset ratkaisut ja eurooppalainen yhteistyö muodostavat perustan kestävälle ja kilpailukykyiselle tulevaisuudelle. Energiakriisin ja ilmastonmuutoksen aikakaudella näiden toimien merkitys on yhä merkittävämpi.