Next Generation TB (NGTB)
Vaasassa on Pohjoismaiden merkittävin sähkö- ja energiatekniikan osaamiskeskittymä, jolle on ominaista alan yritysten ja korkeakoulujen keskinäinen integraatio. Erityistä osaamiista on myös valmistavan teollisuuden digitalisointiin ja robotiikkaan liittyen. Technobothnia on Vaasan yliopiston, Vaasan ammattikorkeakoulun ja Yrkeshögskolan Novian yhteinen opetus- ja tutkimuslaboratoriokokonaisuus. Technobothnian nykyinen laitekanta on osittain vanhentunut ja ei vastaa enää TKI-toiminnan, yritysyhteistyön sekä koulutustoiminnan tarpeita, jota kaksoisiirtymä edellyttää. Ryhmähankkeen investoinneilla mahdollistetaan Technobothnian TKI-ympäristöjen päivittäminen tulevaisuuden tarpeisiin. Hankkeen suunnittelu on tehty Vaasan ammattikorkeakoulun, Yrkeshögskolan Novian ja Vaasan yliopiston yhteistyössä perustuen Technobothnian omistajien yhteisiin näkemyksiin Teollisuus 5.0 synnyttämistä kehittämistarpeista. Puhtaassa siirtymässä energiantuotanto ja -kulutus muuttuu sähköenergiaan pohjautuvaksi, joko suoraan tai välillisesti.
Vaasan yliopiston osahankkeessa keskeisenä tavoitteena on päivittää Metal Additive Manufacturing -laboratorion teknologia uudelle tasolle monipuolistamalla materiaalivalikoimaa ja lisäämällä reaktiivisten ja ei-reaktiivisten metallien käyttömahdollisuuksia. VY:n hankkeessa tehdään ohjelmistohankinnat liittyen topologia-optimointiin ja laajennetaan kalustohankinnan avulla metallitulostuksen materiaalirepertuaari terästulostuksen lisäksi reaktiivisiin materiaaleihin kuten alumiiniin ja kobolttikromiin. Molemmat toimenpiteet yhdessä edistävät laboratorion teknistä kehitystä ja sen kykyä vastata paikallisten yritysten tarpeisiin. Näiden toimenpiteiden tuloksena laboratorio nousee uudelle tasolle teknologian ja osaamisen suhteen, luoden samalla myönteisiä vaikutuksia paikalliselle teollisuudelle ja alueen innovaatiotoiminnalle. Laboratorioiden kehittäminen ja palvelutarjoaman päivitys tehdään yhdessä VAMKin kanssa projektissa.
Ryhmähankkeen Vaasan yliopiston osahankkeessa keskeisenä tavoitteena on päivittää Metal Additive Manufacturing -laboratorion teknologia uudelle tasolle monipuolistamalla materiaalivalikoimaa ja lisäämällä reaktiivisten ja ei-reaktiivisten metallien käyttömahdollisuuksia . Tämä sisältää seuraavat tehtävät: (1) Materiaalivalikoiman laajentaminen: Tavoitteena on mahdollistaa 3D-tulostus erilaisilla metalleilla, kuten alumiinilla ja koboltti-kromilla. Alumiini tarjoaa parannettuja ominaisuuksia sähköjohtavuuden ja jäähdytyksen suhteen, kun taas koboltti-kromi soveltuu monipuolisesti lääketieteelliseen käyttöön ja erilaisiin sovelluksiin, kuten turbiineihin ja moottoreihin. (2) Käsittely- ja prosessointikyvyn tehostaminen: Projekti pyrkii parantamaan laboratorion esikäsittely-, prosessointi- ja jälkikäsittelykykyjä. Tämä sisältää automaation lisäämisen monimateriaalisten osien käsittelyyn, kuten elektrokiillotuksen metalli- ja seososille sekä 3D-tulostettujen osien tukien poistoon ja jauheen keräämiseen. (3) Topologisen optimoinnin edistäminen: Projektissa pyritään laajentamaan osaamista topologisessa optimoinnissa ja ristikäyttöintegraatiossa. Tämä toteutetaan hyödyntämällä uusimpia ohjelmisto.
Investointihanke kohdistuu Technobothniaan, joka on Vaasan ammattikorkeakoulun, Vaasan yliopiston ja Yrkeshögskolan Novian yhdessä omistama tekniikan laboratorio. Hanke on suunniteltu tiiviisti yhteistyössä kunkin korkeakoulun asiantuntijoita osallistaen ja kehittämisehdotukset yhteensovittaen tavoitteena Technobothnian kehittäminen oppimis- ja tutkimusympäristönä.
Hankkeen pääkohderyhmänä on Pohjanmaan teknologiateollisuus sekä alueen kehittyvät teolliset ekosysteemit.