Käyttäjäkysely
Hei!
Tule mukaan kehittämään Vaasan yliopiston ulkoista verkkosivustoa – vastaa kyselyyn 31.1. mennessä:
Matkaoppaanamme toimii Eveliina Piippo, joka aloitti juuri viestintätieteiden opinnot Vaasan yliopistossa. Hän muutti Vaasaan reilun parin tuhannen asukkaan kylästä Utajärveltä Oulun kupeesta.
Ensimmäisen yliopistopäivän koittaessa vatsassa kupli jännitys. Uudet opiskelijat olivat kokoontuneet Tervahovin luo, ja Piippo oli yksi heistä.
– Päätökseeni hakea opiskelemaan Vaasan yliopistoon vaikuttivat muun muassa yliopiston koko ja kuulemani puheet. Pienen paikkakunnan kasvatille siirtymä noin 60 opiskelijan lukiosta vaikkapa Helsinkiin keskelle kaupungin melskettä 30 000 muun opiskelijan joukkoon olisi tuntunut tässä kohtaa liialta. Vaasan yliopistossa yhteisöllisyys, poikkitieteellisyys ja kampuksen luonnonläheisyys tulivat tutuiksi jo ensimmäisillä viikoilla. Kaikki oli juuri sitä, mitä toivoinkin.
Piipon ja muiden uusien opiskelijoiden eli fuksien yliopistotaipale alkoi orientaatiopäivillä, joissa opiskelijat saivat tietoa esimerkiksi kurssivalinnoista, kampuksen palveluista ja ylipäätään opiskelusta yliopistossa. Orientaatiopäivässä heitä kävivät tervehtimässä tietenkin myös tutorit, mutta myös opiskelijajärjestöt ja ylioppilaskunnan edustajat.
Ensimmäinen päivä yliopistolla otti hyvin tuulta alleen, ja Piippo tunsi nopeasti olevansa osa korkeakouluyhteisöä. Piipolle, kuten monelle muullekaan opintojaan aloittavalle, Vaasa ei ollut ennestään tuttu kaupunki.
– Ihan hirveästi en ole vielä fuksiviikkojen myllerrykseltä ehtinyt tutustumaan kaupunkiin, mutta ainakin lenkkimaastot, meren läheisyys ja ihmisten kiva pöhinä ovat vakuuttaneet minut kaupungin viihtyvyydestä.
Kampusalue, uudet kasvot ja käytävät täynnä luentosaleja saavat helposti pään pyörälle. Tehtäväänsä koulutetut tutorit ottavat jo ensimmäisenä päivänä uudet opiskelijat huomaansa. Tutorien tehtävä on helpottaa tutustumista uuteen ympäristöön ja opiskelutovereihin.
– Tutorprojekti oli mielestäni oikein onnistunut sekä kaiken aktiviteetin järjestämisen että meidän keltanokkien tukemisen kannalta!
Samalla kun opinnot käynnistyvät, opiskelijaelämän sosiaalinen puoli nousee nopeasti esiin. Yliopistossa opiskelijajärjestöt järjestävät lukuisia erilaisia tapahtumia, illanviettoja ja juhlia, jotka houkuttelevat opiskelijoita tutustumaan toisiinsa ja solmimaan jopa elämän mittaisia ystävyyssuhteita. Monille fuksiviikot ovatkin täynnä hauskanpitoa ja uusien ystävyyssuhteiden luomista.
– Meidät opetettiin jo heti aluksi sitsien saloihin, Piippo naurahtaa ja viittaa opiskelijakulttuuriin kuuluvaan akateemiseen pöytäjuhlaan.
Piippo palaa mielellään ajatuksissaan oman ainejärjestönsä eli CoMedia ry:n järjestämiin kastajaisiin, jotka kantoivat nimeä Viestijäiset. Tapahtuma järjestettiin ryhmäkilpailuna, jonka päätteeksi kokoonnuttiin Arbetets Vänneriin viettämään iltaa yhdessä.
– Oli ihana päästä tutustumaan muihin viestinnän fukseihin myös oman tutorryhmän ulkopuolelta heittäytymisen merkeissä, ja taisimme me päästä myös kuokkimaan hallintotietelijöiden kastajaisiin. CoMedialle ehdottomasti pisteet tästä, oli loistava tapahtuma.
Sen lisäksi, että Piipon oma ainejärjestö kastoi uudet opiskelijat osaksi yhteisöään, myös Vaasan yliopiston ylioppilaskunta järjesti Kastajaiset. Se oli Piipon mielestä ehdottomasti syksyn parhain tapahtuma.
– Tapahtumassa oli ihana päästä heittäytymään muiden alojen opiskelijoiden kanssa, pelkkää hauskuutta koko päivän mitalta.
Sanotaan, että Vaasassa joka viides vastaantulija on korkeakouluopiskelija. Eikä syyttä – alueella toimii kuusi korkeakouluyksikköä. Näiden yhteisponnistuksena järjestetään vuosittain Vaasan torilla Vaasa Campus Festival. Sinne myös Piippo tovereineen eräänä syyskuun alun iltana suuntasi.
– Täällä taas pääsi tutustumaan ja "verkostoitumaan" sekä vanhempiin yliopisto-opiskelijoihin että myös muiden oppilaitosten ihmisiin, mikä oli super! Huomasi, miten vahvasti Vaasa todellakin on opiskelijakaupunki, kun yhtäkkiä katukuvan valtasi haalarit ja keikat keräsivät myös muuta väkeä torin alueelle.