Käyttäjäkysely
Hei!
Tule mukaan kehittämään Vaasan yliopiston ulkoista verkkosivustoa – vastaa kyselyyn 31.1. mennessä:
Palkitussa artikkelissa syvennytään etenkin lämpöpumppujen yleistymiseen ja lämpöpumppumarkkinoiden kehittymiseen Suomessa. Tarkastelun avulla on kehitetty kokonaan uudenlainen tapa analysoida teknologian yleistymistä.
Jouni Juntusen artikkeli Series of configurational movements: User activities in technology generalization on julkaistu korkeatasoisessa Forecasting & Social Change -lehdessä. Kirjoittajana artikkelissa on Juntusen lisäksi Aalto-yliopiston professori Sampsa Hyysalo, jonka kanssa Juntunen on tehnyt pitkään yhteistyötä.
Apulaisprofessori Juntunen kertoo, että nyt saatu palkinto on erittäin merkityksellinen hänelle, koska kyseessä ei ole vain yksittäinen artikkeli, vaan siihen liittyy pitkän ajan kuluessa tehty tutkimustyö.
– Keskityin jo väitöskirjassani lämpöpumppujen tutkimiseen, käyttäjäinnovaatioihin, käyttäjien tekemiin muutoksiin sekä teknologian yleistymistä tukeviin käyttäjäyhteisöihin. Tutkimustyö on jatkunut väitöskirjan jälkeen. Tässä artikkelissa olemme tarkastelleet laajan aineiston avulla, miten teknologian yleistyminen tapahtuu, ja teoretisoineet sen pohjalta.
Tutkimuksessa on Juntusen mukaan haluttu näyttää, että teknologian yleistymisen prosessi on monimuotoinen ja siinä on erilaisia vaiheita. Tutkimuksessa kehitetty analyysitapa kuvaa tätä prosessia niin sanottuna "konfiguraatioliikkeiden sarjana", joka syventyy teknologian ja toimijoiden dynaamisiin muutoksiin.
– Teknologian yleistymistä on tutkittu sekä pitkäaikaisena systeemisenä murroksena että hyvin yksityiskohtaisesti paikallisella ja käytännön tasolla. Ensimmäinen tapa katsoo muutosta ylätasolta ja jättää pääosin innovaation teknologiset muutokset piiloon. Toisaalta jälkimmäinen tapa pureutuu varsin yksityiskohtaisesti ja tilannekuvamaisesti toimijoihin ja käytäntöihin, kertoo Juntunen.
Uusi analyysitapa toimii siltana ylätason tarkastelun ja yksityiskohtaisen tarkastelun välillä.
– Näimme, että teoreettinen ja menetelmällinen uudistaminen olisi mahdollista ja että yleistymistä voidaan ymmärtää konfiguraatioliikkeiden sarjana, jossa voimme katsoa pitkällä aikavälillä, miten teknologia, toimijat ja teknologian käyttöympäristö muuttuvat. Artikkelissamme käytämme esimerkkinä lämpöpumppujen yleistymistä Suomessa.
Lämpöpumppujen yleistyminen Suomessa on Juntusen mukaan myös hyvä esimerkki siitä, miten teknologinen kehitys ja käyttäjien aktiiviset toimet yleistymisen edistämiseksi kulkevat käsi kädessä.
Maalämpö ja maalämpöpumput tulivat Suomeen jo 1970-luvulla öljykriisin innoittamana. Tämän jälkeen vuorossa oli hiljaisempi kausi. Vasta kun teknologia kehittyi globaalisti ja ilmalämpöpumppuja ryhdyttiin tuomaan Suomeen 90-luvulla, lämpöpumppumarkkina alkoi kasvaa. Alkuvaiheessa nähtiin käyttäjien tekemää räätälöintiä, kun pumppuja muokattiin paremmin omaan kotiin sopiviksi. Käyttäjät jakoivat tietoa lämpöpumpuista ja oppivat toisiltaan, mikä vauhditti lämpöpumppujen yleistymistä.
Lämpöpumput ovat osa energiamurrosta, jossa fossiilisen energian käyttöä korvataan uusiutuvilla ja hajautetuilla tavoilla tuottaa energiaa.
– Suomessa on myyty yhteensä noin 1,5 miljoonaa lämpöpumppua. Tällä hetkellä käytössä olevat pumput tuottavat IEA:n mukaan yhteensä noin 14 terawattituntia energiaa vuodessa. Investointimäärä on huima: pelkästään vuonna 2022 lämpöpumppuihin sijoitettiin Suomessa miljardi euroa, Juntunen kuvailee.
Juntusen mukaan palkitun artikkelin julkaisu Technological Forecasting & Social Change -lehdessä oli hänelle tärkeä virstanpylväs. Lehti on luokiteltu tieteellistä julkaisutoimintaa arvioivan Julkaisufoorumin korkeimmalle tasolle (JUFO3).
– Oli ensimmäinen kerta, kun olen julkaissut tässä lehdessä. Tutkimuksen aineisto oli vahva ja analyysi tehtiin tieteellisellä tarkkuudella.
Pohjanmaan Kauppakamari -palkinto myönnetään edellisen lukuvuoden aikana Vaasan yliopistossa tehdylle tutkimukselle, julkaisulle tai väitöskirjalle, joka liittyy energia-alaan.
– Vaasan seudun vahva energia-alan keskittymä vaatii kehittyäkseen kiinteää yhteistyötä huippututkimuksen kanssa. Pohjanmaan Kauppakamari haluaa osaltaan tukea Vaasan yliopistossa tehtävää energia-alan tutkimusta ja lisätä alan tunnettavuutta Kauppakamari -palkinnon myötä, sanoo Pohjanmaan kauppakamarin koulutus- ja yhteyspäällikkö Maijastiina Jokitalo.
Jokitalon mukaan palkinnon saanut tutkimus tuottaa innovatiivista tietoa energia-alalle, mikä on entistä tärkeämpää energiamurroksen vuoksi.
– Tutkimus tuo mielenkiintoista tietoa käyttäjien roolista uuden teknologian omaksumisessa, leviämisessä ja yleistymisessä.
Palkittu artikkeli on avointa tiedettä ja verkossa vapaasti luettavissa:
Apulaisprofessori Jouni Juntunen, Vaasan yliopisto,
puh. 029 449 8619, jouni.juntunen@uwasa.fi