Vaasan kaupungin strategiatyö pääsi esimerkiksi maailman eniten myytyyn strategiakirjaan

Uutisen oletuskuva
Vaasan kaupungin ”Pohjolan energiapääkaupunki” strategiatyön kuvaus on julkaistu Vaasan yliopiston professori Marko Kohtamäen ja tutkija Suvi Einolan kirjoittamana opetusesimerkkinä maailman eniten myydyssä strategia-alan kirjassa Exploring Strategy.

Vaasan kaupunki uudisti strategiansa vuosina 2013–2015. Uuden strategiatyön olennaiseksi osaksi nostettiin poliitikkojen, henkilöstön ja kuntalaisten osallistaminen strategiatyöhön yli sadan strategiatyöpajan voimin.
Vaasan kaupungin strategiatyön olennaiseksi osaksi nostettiin osallistaminen yli sadan strategiatyöpajan voimin. Kuvassa Vaasan yliopiston professori Marko Kohtamäki, tutkija Suvi Einola sekä Vaasan kaupungin teknisen toimen johtoryhmä.
Maailmankuulusta Exploring Strategy -strategiakirjasta on ilmestynyt jo 11. painos.
Vaasan kaupungin teknisen toimen henkilökuntaa kuulemassa strategia-asiaa professori Kohtamäeltä ja tutkija Einolalta.
Vaasan kaupungilla valmistellaan jo uutta strategiaa hyväksi koettua osallistamista jatkaen.

Laajan osallistamisen ja muutaman keskeisen strategiatyökalun voimin aikaan saatiin paitsi erityinen strategia, myös huippututkijoita kiinnostava toimintamalli, joka sai kutsun myyntimenestystä niittäneeseen strategiakirjaan.

Kirjan aiemmat painokset ovat myyneet yli miljoona kappaletta. Nyt julkaistu painos on kaikkiaan yhdestoista. Kirjan ovat toimittaneet tunnetut strategiatutkijat Gerry Johnson, Richard Whittington, Kevan Scholes, Duncan Angwin sekä Patrick Regnér. Erityisesti Richard Whittington on tullut kuuluisaksi Strategy-as-Practice-strategiateorian oppi-isänä ja yhtenä pääkehittäjistä.

Vaasan kaupungin strategiatyötä käsittelevää esimerkkiä voidaan käyttää strategian opetuksessa yliopisto-opiskelijoille. Esimerkin avulla opiskelijoille voidaan opettaa strategiatyökalujen tehokasta hyödyntämistä osana erilaisten organisaatioiden strategiatyötä.

Nyt julkaistussa opetusesimerkissä on keskitytty erityisesti siihen, miten strategia voitaisiin rakentaa ketterästi ja osallistavasti siten, että strategia mahdollisimman hyvin tukisi yhteisen ymmärryksen rakentumista ja organisaation toiminnan kehittämistä luoden perustaa investoinneille ja budjetoinnille.

Muutoksen vauhti vaatii ketteryyttä ja osallistamista

Professori Kohtamäki sanoo olevansa kiitollinen mahdollisuudesta tehdä työtä Vaasan kaupungin kanssa ja otettu mahdollisuudesta kirjoittaa esimerkki näin merkittävään strategia-kirjaan.

– Tämä oli meille suuri kunnia. Alun pitäen oli vaikea ymmärtää, että näin voisi edes käydä. Eli että saisimme pyynnön julkaista kyseinen opetus-case maailman eniten myydyssä strategiakirjassa. Oli ehdottomasti upea mahdollisuus osallistua strategiatyön opetuksen kansainväliseen kehittämiseen kirjoittamalla opetus-case, ja toisaalta tarjota tämän tyyppinen näyteikkuna Vaasan kaupungin Pohjolan Energiapääkaupunki -strategialle ja osallistavalle toimintatavalle, Kohtamäki sanoo.

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyryn mukaan strategiatyötä on tehtävä osallistaen, jotta uusien ideoiden mukaan saaminen ja henkilöstön sitoutuminen strategian toteuttamiseen olisi mahdollista. Vaasan kaupungilla valmistellaan jo uutta strategiaa hyväksi koettua osallistamista jatkaen. Kuntalaiset, henkilöstö ja päättäjät halutaan saada laajasti mukaan uudenlaiseen verkkopohjaiseen aivoriiheen, jossa pääsee paitsi antamaan oman panoksensa strategiaan, myös arvioimaan ja kehittämään muiden ajatuksia.

– Yhteiskunnan muutostahti on niin kova, että vanhoilla tavoilla toimia ei enää pysy mukana. Organisaation täytyy kyetä ketteryyteen ja siten luoda mahdollisuuksia uuden kasvulle toteaa Häyry.

 

Lisätiedot:

Marko Kohtamäki, professori, Johtaminen ja organisaatiot -yksikkö, Vaasan yliopisto, puh. 029 449 8459, marko.kohtamaki(at)uwasa.fi

Suvi Einola, projektitutkija, Vaasan yliopisto, puh. 0405630507, suvi.einola(at)uwasa.fi

Tomas Häyry, Vaasan kaupunginjohtaja, puh. 040 5405412, tomas.hayry(at)vaasa.fi

 

Tietoa suomeksi Vaasan kaupungin osallistavasta strategiaprosessista:

Osallistava strategiaprosessi kunnassa

Mitä mieltä olit jutusta?