Jyri Paasonen aloitti Vaasan yliopiston turvallisuusoikeuden apulaisprofessorina: ”Turvallisuusympäristömme on jatkuvassa muutoksessa”

Image
Jyri Paasonen aloitti vuoden alussa Vaasan yliopiston turvallisuusoikeuden apulaisprofessorina. Kyseessä on Suomen ensimmäinen Tenure track -tehtävä turvallisuusoikeuden alalla. Myöskään turvallisuusoikeuden yliopisto-opetusta tai professuuria ei ole ollut Suomessa.

Turvallisuusoikeus yhdistää perinteisiä oikeudenaloja, kuten julkisoikeutta, rikosoikeutta ja hallinto-oikeutta, tarkastellen niitä turvallisuuteen liittyvien kysymysten kautta. 

– Turvallisuusoikeuden merkitys korostuu entisestään digitalisoituvassa maailmassa, jossa uhkat ylittävät valtioiden rajat ja koskettavat sekä yksilöitä että organisaatioita, sanoo Paasonen.

Alaan kuuluvat muun muassa turvallisuusviranomaistoiminta, yksityinen turvallisuusala, rikoksentorjunta ja kriisinhallinta. Myös kansainväliset turvallisuuskysymykset, kuten terrorismi, sotilaallinen turvallisuus ja kyberuhat, ovat keskeisiä. Ihmis- ja perusoikeuskysymykset ovat tärkeä osa turvallisuusoikeutta.

Turvallisuuteen liittyvien vaatimuksien lisääntyminen näkyy työpaikoilla, kodeissa, liikenteessä ja digitaalisessa maailmassa, kun turvallisuutta säädellään yhä yksityiskohtaisemmin. Nyky-yhteiskunnan moninaiset riskit edellyttävät tiukkoja ja oikeudellisesti sitovia normeja.

Turvallisuusvaatimukset oikeudellistuvat digitalisaation myötä, mikä vaatii sääntelyä riittävän riskienhallinnan, turvallisuustason ja oikeusturvan varmistamiseksi. Erityisesti kansainvälinen sääntely ja sopimukset, jotka yhtenäistävät turvallisuusnormeja, ovat tärkeitä.

– Kolikossa on kaksi puolta. Hyötyinä voidaan nähdä, että selkeä sääntely tekee riskienhallinnasta ja turvallisuudesta johdonmukaisempaa, kun vastuut ja velvoitteet lisääntyvät. Tämä lisää asioiden käsittelyä organisaatioiden johdossa ja hallituksessa. Lisäksi kansalaisten oikeudet vahvistuvat ja läpinäkyvyys lisääntyy. Myös valvonta tehostuu, kun viranomaisvalvonta lisääntyy sääntelyn noudattamisesta, Paasonen selittää.

Paasonen huomauttaa, että tiukat vaatimukset voivat kuitenkin nostaa kustannuksia ja aiheuttaa haasteita erityisesti pienille yrityksille, jolloin markkinat keskittyvät entisestään isommille yrityksille. Lisäksi lisääntyvä sääntely voi jäykistää toimintaa ja hidastaa innovaatioita.

– Vaikka sääntelyn tavoitteena on parantaa turvallisuutta, se herättää kysymyksiä sääntelyn tarpeesta ja tehokkuudesta. Oikeudellistuminen on välttämätöntä yhteiskunnan turvaamiseksi, mutta tasapainon löytäminen on avainasemassa riskienhallinnassa.

Mitä mieltä olit jutusta?