Voivatko kansalaispaneelit lisätä demokratian resilienssiä? Vaasan yliopisto sai merkittävän Suomen Akatemian STN-rahoituksen
Demokratia on toiminut Suomessa hyvin. Erilaiset kriisit ja niiden keskinäisriippuvuudet voivat kuitenkin saada aikaan myös vakaissa demokratioissa kehitystä, joka koettelee poliittisen päätöksentekojärjestelmän hyväksyttävyyttä ja kansalaisten uskoa politiikkaan yhteisten asioiden hoitamisena. Onkin syytä kysyä, miten voimme vahvistaa demokraattisen järjestelmämme kykyä sopeutua muuttuneisiin olosuhteisiin.
Vaasan yliopisto on mukana hankekonsortiossa, joka sai Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimuksen neuvoston DEMOC-ohjelmasta rahoituksen kolmevuotiselle STRONG-hankkeelle.
– Olemme iloisia rahoituksesta erityisesti siksi, että käynnistyvä hanke linkittyy aiempiin tutkimuksiimme, joissa olemme pureutuneet eri näkökulmista yhteiskunnallista resilienssiä vahvistaviin ja uhkaaviin tekijöihin, toteaa Vaasan yliopiston professori Harri Jalonen.
STRONG-konsortio tutkii, voivatko demokraattiset innovaatiot, kuten kansalaispaneelit, lisätä sekä inkluusiota että kansalaisten luottamusta demokraattiseen järjestelmään, sen instituutioihin, toimijoihin ja päätöksiin.
– Vaikka luottamus onkin perinteisesti ollut Suomessa vahvaa, myös meillä on merkkejä yhteiskunnallisesta polarisaatiosta ja keskusteluilmapiirin kärjistymisestä, muistuttaa tutkimusjohtaja Petri Uusikylä Vaasan yliopistosta.
STRONG-konsortiossa tehdään yhteistyötä useiden eri hallinnon tasoilla toimivien kumppaneiden kanssa. Paikallisesti hankkeen kumppaneina toimivat Vaasan kaupunki, Pohjanmaan hyvinvointialue sekä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto.
– Järjestämme kumppaneidemme kanssa niin sanottuun puntaroivaan demokratiaan pohjautuvia kansalaispaneeleja. Panostamme osallistujien näkemysten tasapuoliseen kohteluun ja luomme paneeleista tapahtumia, joissa väittelyiden sijaan asioita puntaroidaan eri näkökulmista, kertoo professori Jalonen.
STRONG-konsortion tutkijat tulevat Vaasan yliopiston Julkinen toiminta ja hallinta -tutkimusryhmän lisäksi Åbo Akademista, Tampereen yliopistosta sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. Konsortion johtajana toimii professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista.
Lisätiedot
Professori Harri Jalonen, Vaasan yliopisto, puh. 029 449 8596, harri.jalonen@uwasa.fi
Hanke
Demokraattisten innovaatioiden institutionalisointi (STRONG)
Aika: 1.12.2024–30.11.2027
Budjetti: 3 milj. euroa
Rahoittaja: Strategisen tutkimuksen neuvosto STN
Lue lisää hankkeesta