Käyttäjäkysely
Hei!
Tule mukaan kehittämään Vaasan yliopiston ulkoista verkkosivustoa – vastaa kyselyyn 31.1. mennessä:
Networked Value Systems (NeVS) on tutkimusryhmä, joka yhdistää liiketoimintaa ja insinööritieteitä ja tutkii tuotannon ja toimitusketjujen johtamista, digitaalista tuotantoa ja laatujohtamista, teknologia- ja innovaatiojohtamista ja kestävää energiamurrosta. Tutkimuksen painopisteenä on ymmärtää, kuinka arvoverkostot ja kestävä arvonluonti muodostuvat operationaalisen osaamisen kehittämisen, digitalisaation, uusien teknologioiden ja tuotteiden kautta.
Tuotanto- ja toimitusketjujen johtaminen etsii tapoja tuotannon ja palvelujen ohjauksen tehostamiseen. Usein yrityksen haluavat parantaa kannattavuutta, läpimenoaikoja, toimitusvarmuutta, kestävyyttä ja ympäristöjalanjälkeä. Tässä tutkimusteemassa tärkeitä ovat päätöksentekoa avustavat työkalut, liiketoiminnan analysoinnin työkalut, tietojärjestelmät, lohkoketjuteknologiat ja elinkaarianalyysit. Tutkimus tehdään yhteistyössä yrityksien kanssa.
Lisääntyneet vaatimukset tuotannon hajauttamiseksi ja laadun parantamiseksi ohjaavat teollista tuotantoa digitaalisten teknologioiden käyttöön. Esimerkkejä uusista mahdollisuuksista ovat pilviohjainen tuotanto, digitaaliset kaksoset, tuotannon simulaatio ja virtuaalinen todellisuus. 3D-tulostus ja uudet suunnittelutyökalut, kuten typologian optimointi ja tekoälyavusteinen suunnittelut, mahdollistavat uusia tuotteita. Tutkijat tekevät yhteistyötä teollisten toimijoiden kanssa. Laboratoriotilat Technobotniassa käsittävät kaksi laboratoriota:3D-metallitulostuslaboratorion ja VR/AR-laboratorion.
Teknologia- ja innovaatiojohtamisen tutkimusteemassa nousee esiin sosiotekninen muutos ja kilpailukyvyn rakentaminen ja ylläpitäminen muuttuvassa globaalissa ympäristössä. Tutkimuksen aiheina ovat yritysten tuotekehitys, uudet teknologiat, triple-helix-yhteistyö ja keksintöjen suojaaminen. Merkittävästi tutkimusta on tehty muun muassa kestävän innovoinnin ja transformatiivisen innovaation aiheissa. Nykyiset hankkeet tutkivat innovaatioekosysteemejä ja kestäviä innovaatioita. Tutkimustiimi tekee läheistä yhteistyötä Digital Economy -tutkimusalustan ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan kanssa.
Kestävä energiamurros -teemassa tutkitaan energian tuotannon ja kulutuksen muutoksia. Muutokset käsittävät teknologioita, käyttäjiä, sääntelynä ja markkinoita. Monitieteinen energiatutkimuksemme tapahtuu erilaisissa ympäristöissä Pohjoismaista kehittyviin markkinoihin. Teemassa tutkitaan uusiutuvien energiateknologioiden yleistymistä sekä pientuotannon että suurten yksiköiden osalta. Nykyiset hankkeet käsittelevät digitalisoituvaa energiayhteisökenttää liiketoimintaekosysteemien ja liiketoimintamallien näkökulmasta sekä teknologian sosiaalista hyväksyttävyyttä. Tiimi tekee läheistä yhteistyötä Tutkimus- ja innovaatioalusta VEBICin kanssa.
NeVs-tutkimusryhmässä yhdistetään luovalla tavalla teoriaa ja käytännön tekemistä kaikessa toiminnassa. Ryhmä tekee tiivistä yhteistyötä kaikkien kolmen yliopiston tutkimusalustan kanssa digitalisointiin, innovaatioihin ja energiaan liittyvissä aiheissa. Tutkimushankkeiden rahoittajia ovat muun muassa Suomen akatemia, EU, seudun teolliset kumppanit ja Business Finland.
Tutkimusryhmässä kehitetään sekä teoriaa että tehdään soveltavaa tutkimusta. Tutkimuksen vaikuttavuus näkyy sekä kansainvälisessä tiedeyhteisössä että tutkimustiedon hyödyntämisessä yhteistyössä yritysten kanssa. Annamme tutkimukseen perustuvaa koulutusta.
Koulutusohjelmamme ovat
NeVs-tutkimusryhmän johtajana toimii professori Petri Helo.